Hlavní obsah

Nejlepší z Čechů? Klidně bych byl až třetí, ale v elitní desítce, hlásil Dvořák

Pchjongčchang

Sjezdařům i biatlonistům závody kvůli větru rušili, sdruženáře na nedaleký střední můstek organizátoři pustili. A ve větrné loterii si Češi příliš šťastná čísla nevytáhli. Po skoku nabrali takovou ztrátu, že útok třeba na elitní patnáctku byl v desetikilometrovém běhu nemyslitelný.

Foto: Pavel Lebeda/ČOV

Sdruženář Miroslav Dvořák v běžecké části úvodního olympijského závodu.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší byl ten nejzkušenější, třicetiletý Miroslav Dvořák. „Ale klidně bych byl až třetí z Čechů, kdyby to bylo v elitní desítce," zasmál se. I jednadvacáté místo ale bral. „Pro mě je to nejlepší výsledek v sezóně, která není dobrá," připomněl Dvořák, jenž byl v aktuálním ročníku Světového poháru nejvýše dvaadvacátý.

Naopak oba mladíci ověnčeni tituly juniorských mistrů světa pomýšleli před závodem výše. Tomáš Portyk, jenž byl v olympijské generálce v Hakubě čtvrtý, doběhl v Pchjongčchangu jako 24. „Byl jsem zklamaný, neříkám, že ne. Chtěl jsem zajet lepší výsledek," neskrýval.

Pažout byl zklamaný

Portyk patřil mezi ty, kterým na můstku štěstí moc nepřálo. „Přitom ten závodní skok mi docela sedl, s ním jsem se popral dobře. Ale když za vítr odečítáte čtyři body a někteří dvacet, tak vám ani povedený skok moc nepomůže," krčil rameny.

Náladu si mírně spravil aspoň během, kterým se posunul o pět míst. „Běžecky se cítím fakt dobře, i v Hakubě jsem si potvrdil, že můžu bojovat s nejlepšími. Už to není jak před dvěma třemi lety, kdy jsem od pátého kilometru šlapal vodu," pochvaloval si i s výhledem na závod na velkém můstku příští úterý.

Čerstvý juniorský šampión Ondřej Pažout doběhl při své olympijské premiéře 34. „Chtěl jsem být do třicítky," mrzelo ho. Čtvrtý Čech Lukáš Daněk byl po skoku diskvalifikován kvůli délce lyží.

Reklama