Hlavní obsah

Deset miliónů fanoušků? Kdo miluje lyžování a snowboarding, miluje Ester, tvrdí kouč

Pchjongčchang

V noci na čtvrtek (start kvalifikace ve 4.00 SEČ) začne pro Ester Ledeckou druhá část její olympijské mise. Jedno zlato ji už může hřát, ale nebyla by to zarputilá česká bojovnice, kdyby se stejnou vervou nešla i po dalším velkém úspěchu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Ester Ledecká při tréninku.

Článek
Fotogalerie

V pondělí dopoledne se zvesela proháněla po sjezdovkách Phoenix Parku spolu se svým snowboardovým koučem Justinem Reiterem, na svahu přihlížel bývalý sjezdař Ondřej Bank, v bílých českých bundách Ledeckou doprovázeli servisman Petr Kouřil a fyzioterapeut Jakub Marek.

Pár jízd na zahřátí, hodina na závodní trati, další hodinu a půl na tréninkovém svahu. A aby snad neměla pohybu málo, v jídelně, kam většina sportovců zašla na oběd, si Ledecká ihned sedla na rotoped a šlapala...

Na přestup tři dny

„Vyzkoušela jsem si sjezdovku a pracuju na přehození z lyží na snowboard. V pondělí to ještě nebylo ono, teď už to vypadá dobře, i Justin mě chválil," vzkázala přes svého manažera Ledecká.

Na přestup z lyží, na nichž v sobotu šokovala svět triumfem v super-G, na snowboard má tři dny, ale pro Ledeckou, která obě disciplíny kombinuje po celou kariéru, to není nic výjimečného. „Tři dny prostě musejí stačit," ví její americký kouč Reiter. „Předvedla dobré jízdy, její cit se zlepšuje," chválil po tréninku.

Závodní kopec, umístěný ve Phoenix Parku hned vedle trati pro slopestyle, by podle kouče mohl Ledecké sedět. „Je dlouhý a technický, skvěle připravený. Není ledový, sníh bude těžký a agresivní, což bude podobné našim tréninkům v Coloradu," srovnává kouč. V Copper Mountain se tradičně rozjíždějí na snowboardu před startem zimy.

V paralelním obřím slalomu na snowboardu je Ledecká takřka neporazitelná, s mírnou nadsázkou se dá říct, že v něm bude stejnou favoritkou, jako byla v lyžařském super-G outsiderem. Vyhrála sedm z posledních osmi závodů Světového poháru, až do lednového závodu v Bansku, kde skončila pátá, byla téměř tři roky pokaždé na stupních vítězů...

Triumf přinesl příval energie

A teď je ještě posilněna senzačním lyžařským triumfem. „Je pravda, že z ní i na tréninku bylo cítit ještě víc pozitivní energie," postřehl Reiter. „A my to bereme tak, že už jedno zlato má a cokoliv dalšího je bonus," dodává kouč, jenž registruje, že i v jeho rodných Spojených státech zájem o Ledeckou výrazně narostl.

„Pokud jezdíte na snowboardu, milujete Ester. A když lyžujete, musíte ji milovat taky. V Americe je zhruba deset miliónů lyžařů a snowboarďáků, takže právě tolik fanoušků si tam během olympiády získala," směje se trenér.

Nezvyklý formát soutěže

Nezvyklý bude formát soutěže. Většinou se kvalifikace i finále jedou ve stejný den, tentokrát je mezi nimi dokonce den pauza, o medaile pojede šestnáctka postupujících až v sobotu. Vítěz kvalifikace má právo si vybírat dráhy ve všech jízdách, ale trať se může za dva dny změnit.

„Když organizátoři odvedou svou práci a trať bude taková, jaká má být, nebude záležet na tom, kde pojedete," tvrdí Reiter. „A závod už se jede na jedno vítězství. Jakmile uděláte chybu, jedete domů. Ale v tom je Ester silná," připomíná Reiter, že ještě před čtyřmi roky v Soči v každém kole jely závodnice v obou drahách a jejich čas se sčítaly.

Reklama

Související témata: