Hlavní obsah

Snili o postupu do čtvrtfinále, ale jediný bod na Italy nestačil

Pchjongčchang

Životnost českého lyžařského kvarteta ve smíšeném závodě družstev na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu se smrskla pouze na osmifinálovou rozjížďku. Jediný bod v konfrontaci s Italy vybojovala Martina Dubovská. Filip Forejtek a Ondřej Berndt své jízdy nedokončili, Gabriela Capová projela cílovou branou jako poražená.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Český lyžař Ondřej Berndt v akci při závodě družstev v paralelním obřím slalomu na ZOH v Koreji.

Článek

„Italové přitom byli soupeřem, přes něhož se dalo postoupit. Věřili jsme, že mezi osmičkou nejlepších budeme figurovat," mínila Gabriela Capová, která startovala z českého kvarteta jako první. Italka Irene Curtoniová však byla rychlejší, česká závodnice zaostala o 0,18 vteřiny. „Věděla jsem, že mohu vyhrát. Bylo však potřeba ukázat perfektní jízdu, jenže já jsem chybovala," posteskla si Capová.

Následně souboj s Riccardem Tonettim nezvládl Ondřej Berndt. „Jeli jsme vyrovnaně. Já v horní pasáži ztratil, pak jsem zariskoval a manko smazal. Jenže jedna brána mi sťukla lyži a spadnul jsem. Chyběl kousíček a vývoj mohl být jiný," lamentoval borec, jenž v kombinaci vybojoval šestnáctou příčku.

Italskou sestavu pak udržela v napětí Martina Dubovská, která pokořila Chiaru Costazzovou. Jenže český tým potřeboval k postupu do čtvrtfinále, aby Filip Forejtek v poslední rozjížďce vyhrál, a ještě zajel nejlepší čas osmifinálové bitvy s Italy. Alex Winatzer byl však nad jeho síly, v závěru navíc českého mladíka rozhodila brána a závod nedokončil.

„Doufala jsem ve větší počet jízd. Jsem zklamaná, stejně jako ostatní," přiznávala Martina Dubovská a pánské kolegy z týmu brala v ochranu. „Nemá smysl se obviňovat, kdo co pokazil. Všichni jeli maximum, abychom uspěli," krčila rameny Dubovská. „Myslím, že trable začaly už u mě, protože kdybych získala bod, kluci mohli pak jet s vědomím, že stačí vyhrát a nemuseli by honit čas. Při špatném vývoji jim nezbývalo než riskovat," přemítala Capová, když se za jejím zády odehrávaly těsné vyřazovací bitvy.

A korejští diváci na zaplněných tribunách nevycházeli z úžasu, dokonce se nechali fanoušky ze Švédska a Švýcarska strhnout k nesmělému povzbuzování, a tak si závodníci užívali báječné atmosféry.

„Jde o hodně atraktivní disciplínu. Člověk na trati vnímá soupeře, jakmile jeden trošku cukne, tak druhý musí riskovat. Pro lidi jde o super podívanou, když mají přímé porovnání lyžařů," mínil Berndt. „Závodníci jsou hodně vyhecovaní, protože soupeře na trati vnímají. Rozdíly jsou minimální, k tomu zpestření v podobě startovacích bran. Nedivím se fanouškům, že je to tak bere," vykládala Cepová. „Já bych nejradši nejezdila nic jiného," přitakávala s úsměvem Dubovská po závodě, v němž triumf slavilo Švýcarsko před Rakouskem a Norskem.

Reklama

Související témata: