Hlavní obsah

Krasobruslařka Medveděvová vylepšila rekord v krátkém programu

Kangnung
Aktualizováno

Krasobruslařka Jevgenija Medveděvová překonala v týmové soutěži na zimních olympijských hrách v Koreji vlastní světový rekord v krátkém programu. Maximum posunula o 21 setin na 81,06 bodu. Přispěla k tomu, že výběr olympijských sportovců z Ruska je po všech krátkých programech a volných jízdách sportovních dvojic druhý za Kanadou.

Foto: John Sibley, Reuters

Krasobruslařka Jevgenija Medveděvová v týmové soutěži na ZOH během krátkého programu.

Článek

Dvojnásobná mistryně světa Medveděvová se na olympijském ledu předvedla ve znatelně lepší formě než na lednovém mistrovství Evropy, kde nestačila na patnáctiletou krajanku Alinu Zagitovovou a poprvé od listopadu 2015 prohrála. Osmnáctiletá krasobruslařka, která v prosinci vynechala finále Grand Prix i národní šampionát kvůli zlomenině zánártní kůstky, za krátký program získala zhruba o dva a půl bodu více než na ME v Moskvě. Vyhrála před Italkou Carolinou Kostnerovou a Kanaďankou Kaetlyn Osmondovou.

Obhájci stříbrných olympijských medailí Kanaďané skončili na stupních vítězů ve všech krátkých programech. V tancích vládli olympijští šampioni z Vancouveru a stříbrní ze Soči Tessa Virtueová a Scott Moir, kteří se ale ještě neutkali se svými přemožiteli z finále Grand Prix Gabriellou Papadakisovou a Guillaumem Cizeronem. Francouzi totiž svůj elitní pár do týmové soutěže nenasadili.

Další krok k týmovému zlatu udělali Kanaďané ve volných jízdách sportovních dvojic, v nichž díky Meagan Duhamelové a Ericu Radfordovi zaznamenali plný bodový zisk. Jejich konkurenti z Ruska nechali odpočívat evropské šampiony Jevgeniji Tarasovovou a Vladimira Morozova a náhradníci Natalia Zabijaková a Alexandr Enbert skončili třetí. Díky životní volné jízdě je předstihli také Italové Valentina Marcheiová a Ondřej Hotárek.

V pěti z osmi částí týmové soutěže Kanada získala celkem 45 bodů a má šestibodový náskok před obhájci olympijského zlata z Ruska. Šampioni ze Soči stále marně dohánějí ztrátu, kterou nabrali kvůli selhání Michaila Koljady v krátkém programu. Třetí jsou s 36 body Američané.

Soutěž krasobruslařských družstev, která je v olympijském programu podruhé, vyvrcholí v pondělí volnými jízdami mužů, žen a tanečních párů.

Krasobruslení - družstva:
Taneční páry - krátký tanec:
1. Virtueová, Moir (Kan.)80,51
2. Shibutaniová, Shibutani (USA)75,46
3. Bobrovová, Solovjov (OSR)74,76.
Ženy - krátký program:
1. Medveděvová (OSR)81,06 - světový rekord
2. Kostnerová (It.)75,10
3. Osmondová (Kan.)71,38.
Sportovní dvojice - volná jízda:
1. Duhamelová, Radford (Kan.)148,51
2. Marcheiová, Hotárek (It.)138,44
3. Zabijaková, Enbert (OSR)133,28.
Průběžné pořadí:
1. Kanada45
2. OSR39
3. USA36

Reklama