Hlavní obsah

Korejec Jun Song-pin vyhrál na OH jako první Asiat ve skeletonu

Pchjongčchang

Skeleton má poprvé olympijského vítěze z Asie. Na hrách v Pchjongčchangu vyhrál domácí reprezentant Jun Song-pin před Nikitou Tregubovem z týmu olympijských sportovců z Ruska a Britem Domem Parsonsem.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Skeleton na hrách v Pchjongčchangu vyhrál domácí reprezentant Jun Song-pin.

Článek

Třiadvacetiletý Jun Song-pin potvrdil formu z úspěšné sezony, ve které vyhrál pět z osmi závodů Světového poháru. Předloňský mistr světa ukončil pod pěti kruhy nadvládu závodníků z Evropy a Severní Ameriky, kteří si rozdělili vítězství v šesti předchozích závodech. "Nebyl jsem pod tlakem. Jel jsem na domácí trati, takže jsem si říkal, že když tady předvedu to, co obvykle, všechno dobře dopadne," řekl Jun Song-pin, jehož vítězství osladilo Korejcům začátek lunárního nového roku. "Teď vypnu telefon a půjdu si lehnout," dodal.

Jun Song-pin, který závodí v červené kombinéze a helmě komiksového superhrdiny Iron Mana, pro sebe získal první medaili z her v kariéře a pro Koreu vybojoval třetí medaili na domácí olympiádě. Navázal na zlato Lim Hjo-čuna v shorttracku na 1500 metrů a bronz Kim Min-soka z rychlobruslení na 1500 metrů.

"Nedal nám šanci," uvedl Parsons. "Je to dokonalý jezdec. Nemá žádné slabiny. Má skvělý start, jede v klidu a má i vynikající techniku. Je lepší než já," přidal Tregubov.

Bez medaile naopak skončil Martin Dukurs, který obsadil čtvrté místo těsně před svým starším bratrem Tomassem. Pětinásobný mistr světa a osminásobný vítěz Světového poháru se tak ani na čtvrtý pokus nedočkal olympijského zlata, které mu jako jediný úspěch chybí ve sbírce. Na kontě má stříbro ze Soči a Vancouveru.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu - skeleton:
Muži:
1. Jun Song-pin (Korea) 3:20,55
2. Tregubov (OSR) -1,63
3. Parsons (Brit.) -1,65
4. M. Dukurs -1,76
5. T. Dukurs (oba Lot.) -2,19
6. Kim Či-so (Korea) -2,43
7. Jungk -3,05
8. Grotheer -3,50
9. Gassner (všichni Něm.) -3,55
10. Rice (Brit.) -3,69.

Reklama