Hlavní obsah

Wüstová má po triumfu na 1500 m rekordní desátou medaili z OH

Pchjongčchang

Nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová vyhrála v Pchjončchangu závod na 1500 metrů a získala rekordní desátou olympijskou medaili. Česká reprezentantka Nikola Zdráhalová při druhém startu na hrách v kariéře obsadila jedenácté místo.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ireen Wüstové bylo při slavnostním ceremoniálu do breku.

Článek
Fotogalerie

Jednadvacetiletá Zdráhalová za Wüstovou zaostala o 3,68 sekundy, od nejlepší desítky ji dělilo jen devět setin. Oproti premiérovému olympijskému představení v závodě na 3000 metrů před dvěma dny si jednadvacetiletá Zdráhalová polepšila o čtyři příčky.

"Jsem spokojená. S časem a rozhodně i s umístěním. Opravdu jsem nečekala, že bych mohla být jedenáctá. Byla jsem kousek od desítky, ale ono je to i o tom, s kým člověk jede. A já jsem si to zase jela celé sama," řekla Zdráhalová, jejíž soupeřka Polka Luiza Zlotkowská byla až sedmnáctá.

Trenér Petr Novák svou svěřenkyni v průběhu závodu hodně povzbuzoval. "Tušil jsem, že její čas bude hodně dobrý, protože led dnes extra nejel. Bylo vidět, že v konci všichni umírali. Proto jsem na ni řval. Niki mohla jet pod 1:58, a kdyby jela o desetinku rychleji, tak byla devátá," řekl Novák.

I tak byl ale s vystoupením Zdráhalové spokojený. "Nedostala se sice do desítky, ale nás to ani nemrzí. Říkal jsem jí, že jí nestačí jednička, že musí mít dvě," pousmál se.

Martina Sáblíková patnáctistovku, na které získala bronz ve Vancouveru 2010, vynechala stejně jako v Soči. Po čtvrtém místě na trojce bude trojnásobná olympijská vítězka usilovat o šestou medaili z her na své silné trati 5000 metrů.

Wüstová vyhrála o dvě desetiny před Miho Takagiovou z Japonska, která po čtyřech vítězných patnáctistovkách ve Světovém poháru utrpěla v nejdůležitějším závodu sezóny první porážku. Třetí skončila s téměř sekundovou ztrátou jiná Nizozemka Marrit Leenstraová.

Jednatřicetiletá Wüstová, která už v Pchjongčchangu byla druhá na 3000 metrů, získala desátou olympijskou medaili a v historickém pořadí rychlobruslařů se posunula na první místo před Němku Claudii Pechsteinovou. Také se díky pátému zlatu stala nejúspěšnějším nizozemským reprezentantem v historii letních i zimních her.

Wüstovou, kterou v Koreji čeká ještě start na kilometru a ve stíhacím závodu družstev, dělí jedno zlato od vyrovnání rekordu Lidije Skoblikovové. Bývalá sovětská reprezentantka vládne se šesti zlatými medailemi pořadí nejúspěšnějších rychlobruslařů i rychlobruslařek.

Rychlobruslení:
Ženy - 1500 m:
1. Wüstová (Niz.) 1:54,35,
2. Takagiová (Jap.) 1:54,55,
3. Leenstraová 1:55,26,
4. Van Beeková (obě Niz.) 1:55,27,
5. Boweová (USA) 1:55,54,
6. Kodairaová (Jap.) 1:56,11,
7. Njatunová (Nor.) 1:56,46,
8. Bergsmaová (USA) 1:56,74,
9. Czerwonková (Pol.) 1:57,85,
10. Lollobrigidaová (It.) 1:57,94,
11. Zdráhalová (ČR) 1:58,03.

Reklama

Související témata: