Hlavní obsah

Wüstová slavila páté olympijské zlato s 22 příbuznými

Rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová proměnila v Pchjongčchangu oslavy svého pátého olympijského zlata v rodinný večírek. V Nizozemském domě slavila pondělní triumf na trati 1500 metrů společně s 22 příbuznými. Ještě větší party plánuje osmnáctinásobná mistryně světa na příští středu po týmové stíhačce, kde by podle papírových předpokladů měla medailovou sbírku ještě rozšířit.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová slaví zlato v olympijském závodu na 1500 metrů.

Článek

"Je mimořádné, že se mi opět splnil sen o zlatu. Mám radost, že sem dorazilo 22 členů mé rodiny, aby mi fandili na mých posledních olympijských hrách," uvedla Wüstová. Na pódium při oslavách v Nizozemském domě ji doprovodili rodiče Jeannet a Wim a také životní partnerka rychlobruslařka Letitia de Jongová.

Jednatřicetiletá Wüstová sbírá olympijská zlata už od Turína 2006 a v pondělí zaokrouhlila svou kolekci cenných kovů na deset (5+4+1). Co do počtu medailí je dlouholetá rivalka Martiny Sáblíkové nejúspěšnější rychlobruslařkou olympijské historie. Jedno zlato Wüstovou dělí od vyrovnání rekordu bývalé sovětské reprezentantky Lidije Skoblikovové, jež vládne se šesti zlatými medailemi pořadí rychlobruslařů i rychlobruslařek.

Na tiskové konferenci po triumfu na patnáctistovce Wüstová uvedla, že Nizozemsko může na oválu v Kangnungu ještě vylepšit svou úžasnou bilanci ze Soči, kde reprezentanti rychlobruslařské velmoci získali 23 z 36 možných medailí. V Koreji zatím Nizozemci vybojovali šest z devíti cenných kovů včetně všech tří zlatých.

Reklama

Související témata: