Hlavní obsah

Osm set metrů. Pak Erbanové došly síly

Kangnung

Vyloudila úsměv, ale netajila, že jí cloumají rozpaky. Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v závodě na tisíc metrů vybojovala sedmou příčku. Ještě v polovině trati přitom měla nejrychlejší čas.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Karolína Erbanová.

Článek
Fotogalerie

„Pocitově jsem předvedla nejlepší kilometr sezóny. Osm set metrů jsem jela opravdu dobře. Ale upřímně jsem nečekala, že holky pojedou až tak rychle," přiznávala pětadvacetiletá závodnice pocházející z Vrchlabí.

Start přitom zvládla fantasticky. Po dvou stech metrech byla první, v polovině závodu měla nejrychlejší čas totožný s vítěznou Jorien ten Morsovou. „Rozběh jsem rychleji zvládnout nemohla," lebedila si nad vydařeným startem.

„První pětistovku jsem pak celkově jela velmi dobře. Technicky jsem udělala vše, co trenér chtěl a naplánoval," přehrávala si v hlavě průběh závodu Erbanová.

Jenže v druhé polovině tratě ztrácela. „Ještě když zvonili do posledního kola, cítila jsem se v pohodě a malou zatáčku projela dobře. Ale při střídání na rovince a zejména pak v poslední zatáčce mi došlo," přiznávala Erbanová, že nevydržela se silami.

Vylepšila si své olympijské maximum

Při prvním startu na svých třetích zimních olympijských hrách překonala dosavadní maximum, které představovaly desáté příčky z pětistovky a kilometru na hrách v Soči 2014. „Nekonal se žádný zázrak, ale umístění na sedmé příčce stavím hodně vysoko. Nemohu úplně skákat radostí, ale nechala jsem za sebou velká jména. A co předvedla vítězná Jorien ten Mors si zaslouží hlubokou poklonu," uznale kývala hlavou Erbanová nad výkonem parťačky z nizozemského týmu Afterpay, která vytvořila olympijský rekord. „Kombinuje dlouhé tratě a short track, takže se na ledě potkáváme jen výjimečně. Tady jela úžasně. Rozběh pomalý, pak fantastických osm set metrů," hodnotila česká závodnice.

Ještě v útrobách haly Kangnung spěchala do tělocvičny, aby zmožené nohy uvolnila na rotopedu. „Musím rychle zregenerovat pro pětistovku. Čtvrtek bude na vzpamatování, pak maximální koncentrace na nedělní závod," upínala pozornost k bitvě, z níž chce medaili.

Reklama

Související témata: