Hlavní obsah

Bronzová Erbanová! Česká rychlobruslařka získala medaili v závodě na 500 metrů

Aktualizováno

Závod rychlobruslařek na 500 m vyhrála Japonka Nao Kodairová. Karolína Erbanová, která startovala ve stejné rozjížďce jako vítězka, bere bronz! Před Češku se v předposlední jízdě dostala o jedinou setinu ještě Jihokorejka Sang-hwa I.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká reprezentantka Karolína Erbanová skončila třetí v závodě rychlobruslařek na 500 metrů.

Článek
Fotogalerie

V závodu na 500 metrů startovalo celkem 16 dvojic, na Erbanovou měla přijít řada až ve čtrnácté rozjížďce, její soupeřkou přitom byla právě největší favoritka, japonská rychlobruslařka Nao Kodairová, loňská mistryně světa.

Po polovině závodu vedla Nizozemka Jorien ter Morsová ze čtvrté rozjížďky, která půlkilometrovou trať zdolala za 37,530 tisícin vteřiny.

Z jedenácté dvojice se pak před ni na první místo dostala Američanka Brittany Boweová, a to jen o pouhých devět tisícin.

Jako čtrnácté se na trať konečně vydaly Erbanová s Kodairovou a od začátku jely velmi rychle. Světová šampiónka svým tempem českou rychlobruslařku vyhecovala ke skvělému výkonu. Po protnutí cíle byla Kodairová průběžně první s časem 36,94 právě před druhou Erbanovou, která ztrácela 0,40. Medaile byla blízko.

Hned poté startovala dvojnásobná olympijská vítězka Sang-hwa I, největší zbývající hrozba. Právě Jihokorejka Erbanovou odsunula na bronzovou pozici – o jedinou setinu.

V poslední rozjížďce na trať vyjely Rakušanka Herzogová a Ruska Golikovová, na stovce však byly obě pomalejší než Erbanová a v cíli to vypadalo podobně. Herzogová dojela 17 setin za Erbanovou,

Pětadvacetiletá rychlobruslařka tak pro Česko získala třetí bronzový a celkově šestý cenný kov na ZOH v Pchjongčchangu.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Rychlobruslení (Kangnung):
Ženy - 500 m:
1. Kodairaová (Jap.) 36,94
2. I Sang-hwa (Korea) 37,33
3. Erbanová (ČR) 37,34
4. Herzogová (Rak.) 37,51
5. Boweová (USA) 37,530
6. Ter Morsová (Niz.) 37,539
7. Golikovová (OSR) 37,62
8. Goová (Jap.) 37,67
9. Jü Ťing (Čína) 37,81
10. Hudeyová (Kan.) 37,88

Reklama

Související témata: