Hlavní obsah

Dostal jsem Ferrari s vypuštěnými pneumatikami, vzpomíná kouč českého bronzového expresu

Pchjongčchang

Expresní rychlostí prolétla Karolína Erbanová trať závodu na pět set metrů na zimních olympijských hrách v Pchojngčchangu. Za 37,34 vteřiny byla v cíli a záhy slavila zisk bronzové medaile. „Určitě si na oslavu dáme české pivo," smál se Dennis van der Gun, nizozemský trenér české rychlobruslařky.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Karolína Erbanová na tréninku před zahájením zimních olympijských her v jihokorejském Pchjončchangu, společnost jí dělají kolegové z nizozemského týmu.

Článek

Podala Karolína v závodě na 500 metrů dokonalý výkon?

Byla fantastická. Skvěle odstartovala, to se jí fakt povedlo. Bruslila skvěle, a nakonec byla tak blízko za Kodairovou! Nedovedl bych si ani představit, že bude ztrácet jen čtyři desetiny na zlato. Vždyť celý rok byla za Japonkou o sedm, osm desetin. Jet s Kodairovou za takové situace nebylo snadné, ale Karolína ukázala obrovskou mentální sílu.

Představuje olympijská medaile ve vašich očích satisfakci pro Karolínu, za vše, čím si musela projít?

Ano, přesně tak. Pro ni jde o velkou odměnu. Na medaili se hodně soustředila. Když jsme byli nedávno na mistrovství Evropy, možná byla soustředěná až moc. Takže jsem jí musel trochu uklidňovat. Říkal jsem ji, aby se soustředila na bruslení a nemyslela tolik na medaili. Zvládla to perfektně.

Už berete Karolínu v Nizozemsku jako vlastní?

Jo, trochu. Mluví částečně holandsky. Celou sezónu je v našem týmu. Mají ji tam rádi.

Zachránila alespoň částečně bilanci nizozemských ženských barev v závodě na 500 metrů, kde poprvé nejenže neměly zlato, ale vůbec nevybojovaly stupně vítězů?

Nizozemské sprinterky nemají takovou úroveň. Musíme uznat, že to je velmi nadupaná disciplína. Karolína odvedla skvělou práci. S Karolínou jsme pracovali i na kilometrové trati. Zajela v Pchjongčchangu dobrý kilometr. Nicméně poslední dobou se soustředila na pětistovku, protože tam měla šanci na medaili.

Jaká je s českou reprezentantkou vlastně spolupráce? Zapadla do vašeho tréninkového prostředí?

Je opravdová profesionálka. Mám s ní velmi dobrý vztah. Má skvělou mentalitu, při závodech má zabijácký instinkt. Investovala hodně energie do změn, což ji posílilo.

Může Karolína Erbanová i v následujících sezónách soupeřit se špičkou?

Jasně, není zase tak stará, je docela mladá. Myslím, že se může zlepšit, když změníme trénink směrem ke kilometru. Je velmi atletická, hodně silná. Technicky může být lepší. Před dvěma lety, když jsem ji viděl, měl jsem pocit, že jsem dostal Ferrari s vypuštěnými pneumatikami. Měla hodně energie, ale neměla na to kola. Změnili jsme techniku, abychom energii dostali na led.

Reklama

Související témata: