Hlavní obsah

Do laufů vrazil lyžař Novák své úspory, kvůli olympiádě se vrátil k reprezentaci

Praha

Za poslední tři roky nemá ve Světovém poháru ani jeden start. Přesto vyrazil běžec na lyžích Petr Novák ve svých 31 letech premiérově na olympijské hry. Po světovém šampionátu v Oslu v roce 2011 se stejně jako třeba Martin Koukal vydal cestou lyžařských laufů, pro Nováka však na rozdíl od bývalého mistra světa skončila happy endem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec na lyžích Petr Novák před odletem do Soči.

Článek

Ani před letošní sezónou s olympiádou karlovarský lyžař nepočítal. „Někde v hlavě jsem měl, že kdyby se to povedlo, jsem připravený, protože pro sportovce není nic víc než olympiáda. Ale reálně jsem o tom neuvažoval,“ přiznává.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Chtěl jít svojí cestou

Skvělá sezóna s druhými místy na La Sgambedě a triumfy v Ramsau i při Dolomitenlaufu ale vynesla Nováka do plánů reprezentačního trenéra Miroslava Petráska. Dvojnásobný medailista z univerziády zažívá velký návrat.

„K laufům jsem odešel, protože jsem cítil, že už se mi v klasickém lyžování zavírají dvířka. Tolik mě nenaplňovalo, necítil jsem se dobře,“ vrací se ve vzpomínkách o tři roky zpátky. „Už jsem nechtěl být závislý na jiných lidech, chtěl jsem jít vlastní cestou a vybrat si vlastní program,“ vysvětluje Novák.

Netají, že prosadit se mezi laufaři je snazší než ve Světovém poháru. „Každý si musí zhodnotit, jestli se bude snažit jezdit do třicítky ve svěťáku, nebo útočit na pódium v laufech, jako jsem se rozhodl já. A mě i ta atmosféra dálkových běhů baví víc,“ přiznává.

Peníze vydělá podnikáním

Jenže mimo reprezentaci je sám na sebe odkázaný i finančně. Po loňském rozpadu jeho týmu musel sáhnout i do úspor. „Veškerou přípravu jsem si hradil sám s tím, že to může být poslední rok. Stupně vítězů mi předtím těsně utíkaly, tak jsem se rozhodl, že do toho vrazím své prostředky a peníze vydělám jinak. Bednu nebo olympiádu si stejně nekoupíte,“ ví Novák.

Finance získával podnikáním. „Mám školu běžeckého lyžování a naše rodina provozuje sjezdový areál. Něco jsem vydělal v minulých letech laufama, když jsem byl v týmu. Co jsem našetřil, šlo teď do lyžování,“ dodává Novák, jehož hlavním závodem by v Soči měla být padesátka volně v poslední den her.

Reklama

Související témata: