Hlavní obsah

Američanka Venus Williamsová vyhrála popáté Wimbledon

LONDÝN

Americká tenistka Venus Williamsová porazila ve finále Wimbledonu svou sestru Serenu ve dvou setech 7:5 a 6:4. Získala tak již svůj pátý titul na tomto turnaji. Starší ze sester Williamsových se povedlo v sedmém vzájemném souboji v grandslamových finále porazit Serenu teprve podruhé. Deblový titul získali Kanaďan Daniel Nestor se Srbem Nenadem Zimonjičem. Mezi ženami si prvenství v deblu osvojily sestry Williamsovy.

Článek

Celkově má na svém kontě osmadvacetiletá obhájkyně již sedm grandslamových titulů, kromě Wimbledonu dvakrát kralovala i na US Open. V tomto směru za svou sestrou stále o jeden cenný triumf zaostává. Během letošního ročníku neztratila Venus jediný set.

Do utkání však vlétla jako uragán Serena, když vzala Venus hned první servis a začala potvrzovat statistiky mnohem úspěšnější letošní sezony. Během ní získala již tři turnajové tituly a pouze třikrát odešla z kurtu poražena, zatímco dosavadním maximem Venus byla pouze semifinálová účast v indickém Bengalúru.

Jenže právě travnatý povrch je pro Venus jako stvořený a brzy také začala diktovat tempo hry. Od stavu 2:4 povolila své soupeřce jediný game a po dalším zkaženém úderu Sereny se mohla radovat se zisku první sady v poměru 7:5.

Serena uznala kvality své sestry

Také ve druhém setu se ujala Serena brzy vedení 3:1, ale další příležitosti k brejkům nevyužila, a to se jí opět stalo osudné. Venus dokázala vyrovnat a za stavu 5:4 se při servisu Sereny propracovala ke dvěma mečbolům. První ještě Serena odvrátila esem, ten druhý ale zakončila úderem do autu.

"Chtěla bych hlavně pogratulovat Sereně ke skvělému zápasu, byla to dřina ji dnes porazit. Pokaždé tu cítím, že mám šanci zahrát dobře a zapsat se do historie. Prostě to tady miluju," uvedla šťastná pětinásobná vítězka, poté co převzala velký stříbrný tác. Její sestra brala porážku sportovně: "Jsem ráda, že alespoň jedna z nás tu mohla vyhrát. Venus hrála letos skvěle," uvedla.

Servis se nadařil

Oběma aktérkám finále se nedařila jejich silná zbraň servis, který negativně ovlivňovaly poryvy větru. Jeden se ale možná právě s pomocí větru povedl náramně pozdější vítězce, která na druhou stranu kurtu vyslala míček o rychlosti 208 kilometrů za hodinu, čímž utvořila nový ženský rekord Wimbledonu. Absolutní maximum Brendy Schultzové-McCarthyové odolalo o jediný kilometr za hodinu.

Sestry Williamsovy ukázaly divákům opravdovou bitvu s řadou agresivních výměn od základní čáry i většinou úspěšných přechodů na síť. Tomuto sestrovražednému boji o každý míček tradičně nepřihlížel jejich otec Richard, který před finále odletěl domů.

Obě sestry čeká dnes ještě jeden důležitý zápas. Společně se probojovaly po šesti letech také do finále čtyřhry, ve kterém se střetnou se šestnáctou nasazenou dvojicí Lisou Raymondovou z USA a Samanthou Stosurovou z Austrálie.

V deblu se radovali Nestor se Zimonjičem 

Kanadský tenista Daniel Nestor a Srb Nenad Zimonjič získali deblový titul ve Wimbledonu, když v dramatickém finále přehráli Švéda Jonase Björkmana a Kevina Ullyetta ze Zimbabwe. Oba se radovali z cenné trofeje na trávě poprvé, Zimonjič už s jinými deblovými partnery hrál dvakrát neúspěšně ve finále.

První dva sety vyrovnaného zápasu musel rozhodovat až tie-break, neboť si obě dvojice bez problémů držely podání. Až ve třetí sadě jedinou možnost k získání soupeřova servisu využili Nestor se Zimonjičem a stejně se jim vedlo i v dalším setu.

Radost britským fanouškům udělala Laura Robsonová, která ve finále juniorské soutěže zdolala ve třech setech Thajku Lertcheewakarnovou. Zařadila se tak po bok Martiny Hingisové či Amélie Mauresmové, které v minulosti také juniorku vyhrály.

Nakonec měly obě Williamsovy důvod k radosti v deblu

Americké sestry dominovaly i dvouhře. Venus Williamsová neztratila na cestě za pátým singlovým titulem ve Wimbledonu ani set, Serena pouze dva ve finále se svou starší sestrou. Stejně suverénně si došly i pro třetí společný titul v deblu, který hrály od posledního grandslamového úspěchu v Melbourne před pěti lety také kvůli řadě zranění jen sporadicky.

WIMBLEDON:
Ženy:
Dvouhra - finále:
V. Williamsová (7-USA) - S. Williamsová (6-USA) 7:5, 6:4.
Statistika: Esa: 4:9. Dvojchyby: 3:1. Nevynucené chyby: 13:11. Využité brejkboly: 4/7 - 2/13. Celkem získané míče: 82:75. Čas utkání: 1:51 hod.
Čtyřhra - finále:
S. Williamsová, V. Williamsová (11-USA) - Raymondová, Stosurová (16-USA/Austr.) 6:2, 6:2.
Muži:
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Björkman, Ullyett (8-Švéd./Zim.) 7:6 (14:12), 6:7 (3:7), 6:3, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Robsonová (Brit.) - Lertcheewakarnová (3-Thaj.) 6:3, 3:6, 6:1.

Reklama

  4 : 6, 3 : 2 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 3 : 2 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík