Hlavní obsah

Úspěchy protkané léto pro Španěly pokračuje

Léto plné vítězství pokračuje pro španělské sportovce. Úspěchem skončilo několik dlouhých sérií. Tenista Rafael Nadal je prvním španělským vítězem Wimbledonu od roku 1966, španělští fotbalisté získali velkou trofej dokonce po dlouhých 44 letech. Navíc v čele prestižní cyklistické Tour de France je Alejandro Valverde.

Článek

Lepší start prázdnin si ve Španělsku těžko mohli představit. Tradiční favorit velkých fotbalových turnajů a zároveň obvyklý častý odpadlík tentokrát dokráčel až na vrchol. Svěřenci trenéra Aragonese na mistrovství Evropy neprohráli jediný zápas a ukončili dlouhé čekání.

Základní skupinou prolétli bez zaváhání, a když ve čtvrtfinále poprvé po 88 letech porazili v soutěžním utkání mistry světa Italy, začali věřit ve velký úspěch. V semifinále šampionátu neměli šanci Rusové a finále proti Německu rozhodl gól Fernanda Torrese.

Nadal ukončil wimbledonskou nadvládu Federera

Pětileté kralování švýcarského tenisty Rogera Federera v legendárním Wimbledonu v neděli ukončil Rafael Nadal. Dvaadvacetiletý Španěl vyhrál dramatické finále 9:7 v rozhodujícím pátém setu a po proměněném mečbolu se radostí sesul k zemi. Nadal je prvním Španělem, který ve Wimbledonu triumfoval od roku 1966, kdy zvítězil Manuel Santana. „Neumím popsat, jak jsem se v ten moment cítil,“ řekl po finále Nadal. Ten je po Björnu Borgovi prvním tenistou od roku 1980, který dokázal ve stejném roce vyhrát French Open i Wimbledon.

Španěl vede i prestižní cyklistickou Tour de France. Ta má za sebou sice jen dvě etapy, ale po vítězné úvodní části z Brestu do Plumeleku je v čele Alejandro Valverde. Jeden z favoritů už 95. ročníku závodu rozhodl o svém vítězství v závěrečném sprintu. Ve druhé etapě vedení udržel, zvítězil Nor Hushovd. Český reprezentant Roman Kreuziger je na průběžném 37. místě.

Tradičně silní jsou španělští motocyklisté, Velkou cenu Nizozemska v Assenu na konci června vyhrál v kubatuře do 250 ccm Alvaro Bautista, v královské MotoGP skončil Dani Pedrosa druhý. V průběžném hodnocení MS je ale Španěl v čele s čtyřbodovým náskokem před Italem Rossim. Ve stopětadvacítkách skončil druhý Joan Olive. Mistrem světa ve fourcrossu se v italském Val di Sole stal Španěl Rafael Alvarez.

Reklama

Související témata: