Hlavní obsah

Pozitivní dopingový test měl i vítěz dvou etap Ricco, jeho stáj na Tour končí

Vítěz dvou horských etap Riccardo Ricco měl na Tour de France pozitivní dopingový test a jeho stáj Saunier Duval vzápětí odstoupila ze závodu. Italský cyklista byl po čtvrté etapě přistižen při užití krevního dopingu EPO, na který byli v průběhu závodu pozitivně testováni i Španělé Manuel Beltrán a Moises Duenas Nevado. O třetím dopingovém případu na letošní Tour ve čtvrtek informovala agentura Reuters s odvoláním na francouzskou antidopingovou agenturu.

Článek

Vedení Riccova týmu na doping svého lídra zareagovalo stažením všech svých jezdců ze závodu. Je to první tým, který se tak letos zachoval. V případě předchozích dopingových provinění stáje Liquigas i Barloworld nepustily na start jen provinilé závodníky, ostatní členové pokračují. Díky tomu je v závodě i jediný Čech Roman Kreuziger, který jezdí za tým Liquigas stejně jako Beltrán.

Ricco v průběžném pořadí po jedenácti etapách figuroval na devátém místě a byl nejlepším vrchařem i majitelem bílého trikotu pro nejlepšího závodníka do 25 let. O tuto trofej bojuje také dvaadvacetiletý český reprezentant Kreuziger, který se po Riccově prohřešku v pořadí mladých jezdců posune na třetí příčku. Povede jeho kolega ze stáje Liquigas Vincenzo Nibali z Itálie.

Ricco letos skončil těsně druhý na Giru d'Italia a na Tour ovládl šestou a devátou etapu. V prvním případě vyhrál spurt tříčlenné skupinky uprchlíků, ve druhém si při závěrečném stoupání vybudoval minutový náskok před nejbližšími pronásledovateli a radoval se z triumfu po sjezdu do cíle v Bagneres-de-Bigorre.

Tour pro něj skončila neslavně, když ho policie před startem dnešní etapy odvedla z týmového autobusu a venku si vyslechl bučení fanoušků. "V prvních výpovědích popírá, že by udělal něco špatného," řekl státní zástupce Antoine Leroy. "Od dvou hodin je ve vazbě na stanici v Mirepoix. Je klidný, v pátek půjde před vyšetřujícího soudce, který rozhodne o dalším postupu," dodal s tím, že hotel a vozy stáje Saunier-Duval prohledává policie. "Dohnali jsme je v pět odpoledne v Pyrenejích nedaleko španělských hranic," uvedl.

Prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pata McQuaida další dopingový případ překvapil. "Je to naprosto šokující. Mám z toho dojem, že někdo poradil těm chlapcům, aby vzali nějaký typ EPO, o kterém si myslel, že je nezjistitelný," komentoval sérii pozitivních nálezů. Po Nevadově pozitivním testu prohlásil, že Španělé jsou zřejmě nepoučitelní, a na tom trval i teď. "Není Španěl, ale je se Španělskem spojený," připomněl, že Ricco závodí za španělskou stáj.

Další hříšníci nejspíš ještě přibudou

Šéf německé stáje Gerolsteiner Hans-Michael Holczer si myslí, že Ricco nebude posledním dopingovým hříšníkem na letošní Tour. "A člověk už může nahlas říci, že v jeho případě to spousta lidí čekala," řekl agentuře SID.

Dopingové skandály provázejí nejprestižnější cyklistický závod již řadu let. V minulém ročníku byli vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov z Astany a Ital Cristian Moreni z Cofidisu. Obě stáje následně ze závodu odstoupily. Pozitivní test na EPO měl i Španěl Iban Mayo, opakovaná zkouška však provinění nepotvrdila.

Velkou aféru loni rozpoutal průběžný lídr Michael Rasmussen, v jehož moči byly nalezeny stopy Dynepa, vylepšeného krevního dopingu, jenž ale tehdy nebyl na seznamu zakázaných látek. Dánský jezdec byl ze závodu vyloučen, protože se předtím několikrát vyhnul mimosoutěžním dopingovým testům.

Reklama