Hlavní obsah

Dvořák svůj poslední desetiboj v kariéře nedokončil

STARÁ BOLESLAV

Tomáš Dvořák svůj poslední desetiboj v kariéře nedokončil. Trojnásobný mistr světa a bývalý světový rekordman se tak nedočkal premiérového titulu z mistrovství České republiky ve vícebojích, na kterém se zranil při první disciplíně druhého dne, běhu na 110 metrů překážek.

Článek

"Narval jsem se ještě před první překážkou," popsal v neděli Dvořák v rozhovoru s novináři svalové zranění zadní strany stehna. Oblékl se do "civilu" a ujal se role kouče, v níž už funguje v Dukle Praha více než rok. Tentokrát už v ní zůstane. "Žádný další desetiboj nepůjdu, z voleje to nejde," prohlásil šestatřicetiletý atlet.

V Houštce u Staré Boleslavi chtěl právě v konkurenci svých svěřenců vyhrát. "Představy jsou jedna věc, tvrdá realita je však jiná," připustil Dvořák, že byl poražen vlastním tělem. "Jasně, že jsem takhle skončit nechtěl, ale tělo bylo jiného názoru. To už ale je několik posledních let," připomněl.

Dvořák nedospěl k závěrečnému běhu na 1500 metrů ani letos na mítinku v Kladně, kde třikrát přešlápl při skoku do dálky. Poslední závod v plném rozsahu absolvoval v loňském roce rovněž v tomto středočeském městě, kde napočítal 8020 bodů a kvalifikoval se na mistrovství světa do Ósaky. Tam ale kvůli zranění paty nakonec nezávodil.

Letos přípravu vynechá

Nedělní závod jako úplný konec kariéry nebere, občas chce závodit v individuálních disciplínách. Běžeckým závodům se ale vyhne. "Na to není čas, spíš si hodím oštěpem, tam se běhat nemusí," usmál se. Každoroční podzimní přípravu už loni hodně ošidil, letos ji úplně vynechá. "Dělat 6000 bodů by mě nebavilo. Desetiboj mám rád, ale musí to mít úroveň."

Dvořák nehodlá tříštit síly vlastním tréninkem, chce se naplno věnovat práci trenéra. Ve skupině má 16 závodníků. "Že bych ráno s nimi byl na stadionu, pak šel sám trénovat a odpoledne znovu s klukama? To ne, nejsem robocop," prohlásil. Vyloučil i svůj start na mítinku v Kladně v příštím roce, který pomáhá organizovat.

"Spíš bych chtěl za pět let jet na mistrovství světa jako trenér a vidět, jak můj svěřenec vybojuje medaili. A třeba si také za pět let nikdo nevzpomene, že byl nějakej Dvořák," mávl rukou s tím, že nostalgii necítí. "Spíš je mi to líto, chtěl jsem si s klukama zazávodit," uvedl.

Dvořák není exhibicionista

Jeho manažer Libor Varhaník míní, že závodník Dvořákova formátu by si zasloužil důstojnější rozlučku než v komorní atmosféře šampionátu v Houšťce. "To ne, já nejsem exhibicionista a těžko se k něčemu takovému nechám zviklat," odmítl podobnou akci Dvořák. "Navíc lidé mi tady tleskali," prohlásil s úsměvem.

Na olympijské hry do Pekingu odjede jako spolukomentátor České televize. Bude se snažit pomoci i svému svěřenci Stanislavu Sajdokovi, který poběží překážky. "Těším se na to moc, i když mě moc nebaví ten prosezený čas. Když někoho zaujme, co říkám, tak jedině dobře. Ale hlavně, baví mě se na atletiku jen dívat," dodal Dvořák.

Reklama