Hlavní obsah

Emmonsovi dodrží české tradice, Verner se těší na kapra

PRAHA

Ne všichni sportovci mohou ctít tradici, že Vánoce jsou svátky klidu a míru. Zatímco někteří si je mohou po náročné sezóně užít se vším všudy, pro jiné je soutěžní období právě v plném proudu a na žádné velké oslavy tudíž nemají čas. Kromě zástupců zimních olympijských sportů na to tradičně nejvíc doplácejí hokejisté či fotbalisté působící v Anglii.

Článek

Dovolená není dlouhá, ale dva volné týdny se na závěr roku hodí. Navíc doma, kam se fotbalista Martin Fenin tak často zase nepodívá. „Na Štědrý den budu určitě doma s rodinou. Nejím ryby, nemůžu je ani cítit. Jinak jsou ale Vánoce nejmilejším svátkem. Se sestrou je nikdy neodflákneme, už jsme také zkoušeli lít olovo,“ líčí útočník Franfurtu a snadno si vzpomene na svůj nejmilejší dárek. „Byla to fotbalová branka na zahradu, kterou mi koupila babička.“

Na Silvestra bude fotbalový reprezentant v Teplicích s bývalými spoluhráči. „Silvestra už moc neslavím, není to pro mě nic extra. Abych pravdu řekl, mám docela strach z rachejtlí. Jakmile začnou létat, tak raději nevycházím ven,“ usmívá se Fenin, který si letos nechtěně užil ohníčků ve vlastním bytě až až...

U Emmonsových na Vánoce převažují české zvyky

Střelkyně Kateřina Emmons stráví vánoční svátky na Šumavě v rodinném kruhu. Kromě ní do Čech přiletěli i Mattovi rodiče. Vánoce budou z větší části české, u večeřenesmí chybět rybí polévka a bramborový salát s kaprem.

„Rozkrajujeme také jablíčka a u stromečku si vždy zazpíváme koledy. Jeden tradiční americký zvyk jsme si však oblíbili, a to věšení punčoch na Boží hod vánoční. V nich pak najdeme ještě malé dárečky,“ prozradila s úsměvem olympijská vítězka z Pekingu. V kuchyni se ale nastávající maminka prý nemotá, není tam totiž moc prostoru. A tak pečení a vaření mají na starosti rodiče. „Já s Mattem připravuji vánoční stůl a zdobíme stromeček,“ dodala Kateřina Emmons.

Čechovi prožijí poprvé Vánoce s dcerou Adélkou

„Pracovní“ Vánoce jsou nepříjemnou daní za angažmá v anglické Premier League. Petr Čech je ovšem londýnský starousedlík. „Zvykl jsem si, takže mi to ani nepřijde. Zhuštěný program na konci starého a začátku nového roku navíc často hraje klíčovou roli v boji o titul,“ poukazuje brankář Chelsea.

Letošní svátky však přesto budou mít zvláštní kouzlo. Čechovi je poprvé prožijí spolu s dcerkou Adélkou. „Moc se těším, budou to neopakovatelné Vánoce. Jsme zvědaví, jak bude Adélka reagovat na stromek a dárky,“ usmívá se Čech, který pomáhá s pečením cukroví. „To je jedna z nejlepších vánočních aktivit...“

Synek se těší na cukroví, Kostelecký na pohádky 

Na vánoční svátky se už moc těší také mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner, olympijský vítěz v trapu střelec David Kostelecký a stříbrný z olympiády v Pekingu skifař Ondřej Synek. Všichni stráví Vánoce s rodinou, kterou během roku příliš nevidí.

Na štědrovečerním stole nebude chybě tradiční kapr a cukroví. „K večeři si dáme kapra, kterého táta pořádně vykostí, aby nedošlo k nějakému zranění,“ vyprávěl Tomáš Verner. „Já už se nemůžu dočkat cukroví, hlavně lineckého a vosích hnízd,“ přiznal Ondřej Synek. „K Vánocům neodmyslitelně patří pohádky, moc rád se na ně zase podívám,“ dodal David Kostelecký.

S hlídáním váhy nebude mít problém skokan na lyžích Jakub Janda, jehož na sklonku roku čeká už jedenácté Turné čtyř můstků. "Já na cukroví moc nejsem, takže nemám problém," říká vítěz Turné 2005/06 a Světového poháru 2006. Kvůli tradiční skokanské túře přes Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck a Bischofshofen Jandu a další skokany nečeká ani bujarý Silvestr. "Posledně jsme byli chvíli na bowlingu, pak přípitek ještě před půlnocí a spát," přiblížil třicetiletý závodník náplň posledního večera v roce.

Reklama