Hlavní obsah

Nepřemožitelná Sáblíková vybojovala zlato i na pětce!

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na olympijských hrách ve Vancouveru svou druhou zlatou a celkově třetí medaili, když nenašla přemožitelku na trati 5000 metrů. Se ztrátou 48 setin vybojovala stříbro Stephanie Beckertová z Německa a bronz získala domácí Kanaďanka Clara Hughesová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková zdraví diváky po triumfu na trati 5000 metrů na olympijských hrách ve Vancouveru.

Článek
Fotogalerie

Nejúspěšnější česká reprezentantka na zimních olympijských hrách ve Vancouveru triumfovala už na trati 3000 metrů a bronz získala na dráze dlouhé 1500 metrů. Stala se tak nejúspěšnější českou sportovkyní v historii zimních her. Sáblíková vyhrála i přesto, že se celý den necítila dobře. Ráno nešla kvůli bolestem v krku a nachlazení ani na rozbruslení.

Na rozdíl od tříkilometrové trati, na níž startovala ve čtvrté rozjížďce od konce a musela čekat na výsledky svých soupeřek, obstarala společně se zkušenou Němkou Danielou Anschützovou-Thomsovou finále závodu. Bezprostředně po dojezdu tak mohla s bolestivou grimasou vyčerpání slavit své druhé zlato.

"Jsem strašně unavená. V posledním kole jsem jela na krev, a kdyby byl závod ještě o sto metrů delší, tak bych to snad už nevydržela," líčila Sáblíková, která po závodě ani neodjela čestné kolo pro vítěze. V polovině se svalila na zem a trenér Novák jí musel pomoci sundat brusle. "Něco podobného jsem dělal podruhé," smál se Novák, který si pak užil oslavu na ploše více než jeho svěřenkyně.

Sáblíková se musela vydat ze všech sil, neboť soupeřky před ní zajížděly nečekaně kvalitní časy. Především její největší rivalka Beckertová, stříbrná z trojky, hodila rukavici časem 6:51,39 a hlavně skvělým finišem v posledním kole. "Říkala jsem si, že to snad ani nemůžu zajet. Ale když jsem před startem viděla výraz trenéra, tak jsem zase uvěřila, že bych to měla dát. Kdyby ale Stefi nejela přede mnou, tak bych asi nevyhrála," připustila vítězka.

Zlatu uvěřila až v cíli

Svěřenkyně kouče Nováka sice v závěrečném kole v porovnání s časem Beckertové ztratila, nicméně díky vynikajícímu konstantnímu tempu si důležitý náskok potřebný ke zlatu udržela.

"Věděla jsem, že mám náskok, ale taky jsem si uvědomovala, že Beckertová zajela poslední kolo výborně. Takže jsem definitivně uvěřila až v cíli. Jsem ráda, že to dopadlo, i když o kousíček," vyprávěla Sáblíková. Pomohla jí i skutečnost, že jí Novák hlásil nepřesné časy a odstupy. "Musel jsem, aby byla v klidu," vysvětlil.

"Martina jela opět neuvěřitelně dobře. Ale na konci to bylo docela těsné," konstatovala Beckertová.

Pověst největší smolařky poslední dekády potvrdila pětatřicetiletá Anschützová-Thomsová, která si připsala už 16. čtvrté místo na ZOH, MS nebo ME a opět nezískala vytouženou medaili v individuálním závodě.

Sáblíková potvrdila na pětikilometrové distanci dlouhodobou suverenitu. Za tři a půl roku na ní prohrála jen jednou, v listopadu 2008 v Moskvě. Její tehdejší přemožitelkou byla německá legenda Claudia Pechsteinová, jež měla několik měsíců nato podezřelé výsledky krevních testů a dostala dvouletý trest, kvůli němuž ve Vancouveru nestartuje.

Závodnice ze Žďáru nad Sázavou jako první česká olympionička v historii zimních her získala dvě zlaté medaile, což před ní dokázalo na letních olympiádách pouze sedm Čechů. Zároveň si jako jediná odveze z jedněch zimních olympijských her tři cenné kovy.

ZOH - rychlobruslení:
Ženy - 5000 m:
1. Sáblíková (ČR) 6:50,91, 2. Beckertová (Něm.) 6:51,39, 3. Hughesová (Kan.) 6:55,73, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 6:58,64, 5. Haugliová (Nor.) 7:02,19, 6. Grovesová (Kan.) 7:04,57, 7. Hozumiová (Jap.) 7:04,96, 8. Rookardová (USA) 7:07,48, 9. Išizawaová (Jap.) 7:12,23, 10. Voorhuisová (Niz.) 7:13,27.

Reklama