Hlavní obsah

3D GRAFIKA: Hokejisté Finska parádně otočili zápas a připravili Slovensko o bronz

Jirka G. NovákSport.cz

Hokejisté Slovenska si budou muset na svou první medaili ze zimních olympijských her ještě počkat. V zápase o bronz sice vedli ve Vancouveru nad Finskem po dvou třetinách o dvě branky, ale Finové během pouhých tří minut zápas otočili ve svůj prospěch. Finsko po vítězství 5:3 získalo třetí bronz na olympiádě a jako jediný tým dokázalo obhájit medailové pozice z přechozích her v Turíně.

Foto: Scott Audette, Reuters

Kimmo Timonen z Finska a Teemu Selänne (vpravo) se radují z gólu

Článek

Do zápasu nastoupil i Gáborík, jenž měl zdravotní potíže po semifinále s Kanadou, po zranění hlavy opět chyběl v sestavě další forvard Bartečko. V osmé minutě se neohroženě vydal k finské brance Šatan, ale chyběl mu klid na zakončení. Na druhé straně dostal ideální přihrávku mezi kruhy Lehtinen, Halák skvěle zasáhl.

V závěru první třetiny se nechal vyloučit Pálffy a Finové hned svou první přesilovou hru v zápase využili. Sami Salo napřáhl od modré a Halák přes clonícího Hagmana před brankou uviděl puk až v síti.

Demitra skóroval v oslabení

Slováci polevili v koncentraci při práci v defenzívě. Ve druhé třetině Gáborík na poslední chvíli zablokoval hokejku Lehtinenovi při tutové šanci, vzápětí nechal Haláka vyniknout Saku Koivu. V polovině zápasu ale Slovensko rovněž v početní výhodě vyrovnalo - Gáborík si najel mezi kruhy pro přihrávku od Demitry a střílel přesně.

A za dalších šest minut se jim podařilo skóre otočit. Po vyloučení  Koiva a Kukkonena hráli přesilovku pět na tři, když se puk dostal k Mariánu Hossovi číhajícímu u levé tyčky finské branky. Kotouč jej sice nejprve trefil do brusle, ale přikopl si jej zpátky a zasunul puk do odkryté části branky.

Po třech minutách inkasovali Finové další těžký úder. Radivojevič byl vyloučen za nechtěné seknutí hokejkou do obličeje Jokinena, jenže Slováci dokázali skórovat i v oslabení. Hossa ujel po pravé straně, poslal "žabku" přes padajícího obránce na Demitru a pro něj už bylo jednoduché překonat Kiprusoffa potřetí.

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010Finsko - Slovensko

V další početní výhodě už byli hráči Suomi úspěšnější. V 46. minutě vypálil od modré čáry Timonen a puk letící vysoko vzduchem se od ramene Hagmana odrazil za Halákova záda. Za necelé dvě minuty přišli Slováci o vedení, když Ruutu našel bleskovou přihrávkou Jokinena a ani to ještě nebylo ze strany modrobílých vše. Přesně po dvou minutách projel mezi finskými beky znovu Olli Jokinen a a bekhendem se trefil přesně mezi Halákovy betony.

Tři minuty před koncem zápasu podrazil Pitkänen před brankou Hossu, ale při slovenské přesilovce Kiprusoff v pádu fantasticky zneškodnil velkou šanci Zedníka. A při závěrečné power play zase Finy zachránila tyčka. Na konečných 5:3 nakonec ještě upravil střelou do prázdné branky Filppula.

ZOH 2010, lední hokej - zápas o 3. místo:
Finsko - Slovensko 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
Branka: 19. Salo, 46. Timonen (Hagman, Miettinen), 47. O. Jokinen (J.Ruutu), 49. O.Jokinen (Pitkänen, Kiprusoff), 60. Filppula (Timonen) - 30. Gáborík (Demitra, Chára), 36. Marián Hossa (Handzuš, Demitra), 39. Demitra (Marián Hossa). Rozhodčí: Devorski, Watson (oba Kan.) - Blümel (ČR), Oskirko (Rus.)
Finsko: Kiprusoff - Salo, Timonen, Pitkänen, Lydman, Lepistö, Niskala, Kukkonen - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen. Trenér: Jukka Jalonen.
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Šatan, Handzuš, Zedník - Radivojevič, Cibák, Marcel Hossa. Trenér: Ján Filc.

Reklama

Související témata: