Hlavní obsah

Olympijský hokejový turnaj ovládla domácí Kanada, v prodloužení rozhodl Crosby

VANCOUVER/PRAHA

Hokejový turnaj olympijských her ve Vancouveru ovládla domácí Kanada. Výběr Javorových listů ve dramatickém finálovém utkání porazil Spojené státy americké 3:2 po prodloužení. Američané sice 25 vteřin před koncem základní hrací doby poslali duel do prodloužení, v něm ale v čase 67:40 rozhodl Sidney Crosby. Kanaďanům se tak na olympiádě podařilo triumfovat poosmé v historii. Bronz putuje do Finska.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z vítězství na olympijském turnaji

Článek

Zápas začal aktivně z obou stran, nebezpečnější příležitosti ovšem přišly až v druhé desetiminutovce úvodního dějství. Nejdřív se zapotil kanadský brankář Luango, po akci Browna, nerozhodný stav ale vydržel i proto, že z brankové čáry uklidil kotouč do bezpečí zadák Keith. <table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_2"><tbody><tr class="highlight"><td colspan="2">Hokej on-line na Sport.cz </td></tr><tr><td>Finále ZOH 2010</td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=9153" onclick="return onlineShow(this.href);">Kanada - USA</a></td></tr></tbody></table>

To Kanada udeřila hned ze své první šance. Po Johnsonově chybě u zadního mantinelu vypálil Richards, Miller ještě stačil zasáhnout, proti dorážce Toewse už ale byl bezmocný. Ani po změně stran se Američané nevyvarovali zaváhání, po jednom z nich pálil z mezikruží Iginla, Miller ale svůj tým podržel. V 27. minutě propásl obrovskou šanci Getzlaf, když z bezprostřední blízkosti přestřelil odkrytou klec.

Jenže Kanaďané dlouho smutnit nemuseli, už za několik vteřin se odražený puk dostal k Perrymu, který poslal Javorové listy do dvoubrankového vedení. Američané byli jako opaření a před Luonga se dostávali jen stěží. Výjimkou byl průnik Šťastného, který ale Luongo zpacifikoval. Na druhé straně se připomněl agilní Iginla, v závaru před brankou ale kotouč za čáru nepropasíroval.

Američan Ryan Callahan (v modrém) vráží na mantinel Kanaďana Brenta Seabrooka.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Shaun Best

V době přetrvávajícího tlaku domácích poprvé udeřili i Američané. Kane nahodil puk na branku, kde jej mimo Luongův dosah tečoval Kesler. A za další půlminutu už mohlo být vyrovnáno, Parise při přečíslení mířil přesně, Luongo ale těsný náskok udržel. V 37. minutě pomohlo Kanaďanům i štěstí, zakončení Suttera totiž minulo levou tyč jen o centimetry. V poslední minutě druhé třetiny ujížděl sám na Millera Staal, mezi tři tyče ale nezamířil.

Vstup do třetí třetiny patřil Kanaďanům a americký brankář Miller musel hned dvakrát děkovat svým tyčkám. Nejprve totiž trefil brankovou konstrukci Weber, nedlouho po něm se stejný kousek „podařil“ i Prongerovi. V 50. minutě se před Millerem zjevil Heatley, americký brankář ale jeho střelu těsně nad ledem zastavil výtečným zákrokem betonem.

Američan Zach Parise vyrovnává 25 sekund před koncem třetí třetiny zápasu s Kanadou na 2:2.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Todd Korol

Tři minuty před třetí sirénou mohl rozhodnout Crosby, který ujížděl na Millera, Kane jej ovšem stačil dobruslit a nedovolil mu přesné zakončení. Minutu a půl před koncem třetí třetiny sáhli Američané ke hře bez brankáře a tento krok se jim nakonec vyplatil. Pětadvacet vteřin před koncem nasměroval zápas do prodloužení Parise.

Nastavemí, které se ve finále hraje 20 minut a s pravidlem "náhlé smrti", začali lépe Kanaďané, zlato mohli vystřelit Marleau s Niedermayerem, Millera ale nepřekonali. Domácí hokejisté i nadále diktovali tempo hry, naráželi ale na pozorného Millera, jenž držel americké akci na zlato nad vodou. V 68. minutě ale přiťukl Iginla puk Crosbymu a kapitán Pittsburghu střelou mezi Millerovy betony odstartoval vlnu kanadského nadšení.

Kanadští hokejisté se radují z branky Sidneyho Crosbyho (uprostřed), která jim zajistila olympijský triumf.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Todd Korol

Z olympisjkého triumfu může mít dvojnásobnou radost útočník Eric Staal, který se stal 23 členem Triple Gold Clubu. Ten sdržuje vítěze Stanley Cupu, mistrovství světa a právě olympijského turnaje.

Zklamaní američtí hokejistéfoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Hans Deryk

Kanada - USA 3:2 po prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Toews (M. Richards), 28. Perry (Getzlaf, Keith), 68. Crosby (Iginla) - 33. Kesler (Kane), 60. Parise (Langenbrunner, Kane). Rozhodčí: McCreary, O´Halloran - Morin (všichni Kan.), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17 748 (vyprodáno).
Kanada: Luongo - S. Niedermayer, S. Weber, Keith, Seabrook, Doughty, Pronger, Boyle - Iginla, Crosby, E. Staal - Marleau, Thornton, Heatley - M. Richards, Toews, Nash - Perry, Getzlaf, Morrow - Bergeron. Trenér: Mike Babcock.
USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Gleason, J. Johnson, Orpik, Whitney - Parise, Stastny, Langenbrunner - Kessel, Pavelski, Malone - Brown, Kesler, Kane - Ryan, Backes, Callahan - Drury. Trenér: Ron Wilson.

<tbody><tr class="invert"><td>Konečné pořadí turnaje: </td></tr><tr class="highlight"><td>1. Kanada, 2. USA, 3. Finsko, 4. Slovensko, 5. Švédsko, 6. Rusko, 7. <strong><em>Česká republika</em></strong>, 8. Švýcarsko, 9. Bělorusko, 10. Norsko, 11. Německo, 12. Lotyšsko. </td></tr></tbody><tbody><tr class="invert"><td>Přehled oceněných hráčů turnaje hokejistů na OH ve Vancouveru: </td></tr><tr class="highlight"><td>Nejlepší hráči na jednotlivých postech podle direktoriátu turnaje: </td></tr><tr><td><strong>Brankář:</strong> Ryan Miller (USA), </td></tr><tr><td><strong>obránce:</strong> Brian Rafalski (USA), </td></tr><tr><td><strong>útočník:</strong> Jonathan Toews (Kanada), </td></tr><tr><td><strong>nejužitečnější hráč:</strong> Ryan Miller (USA). </td></tr><tr class="highlight"><td>All star tým: </td></tr><tr><td>Ryan Miller - Brian Rafalski (oba USA), Shea Weber - Jonathan Toews (oba Kan.), Zach Parise (USA), Pavol Demitra (SR).</td></tr></tbody><tbody><tr class="invert"><td>Kanadské bodování: </td></tr><tr><td>1. Demitra 7 zápasů/10 bodů (3 branky + 7 asistencí), 2. Marián Hossa (oba SR) 7/9 (3+6), 3. Parise, Rafalski (USA) oba 6/8 (4+4), 5. Toews 7/8 (1+7), 6. Iginla 7/7 (5+2), 7. Crosby, Heatley oba 7/7 (4+3), 9. Getzlaf (všichni Kan.) 7/7 (3+4), 10. Hagman (Fin.) 6/6 (4+2), ...30. <strong><em>Židlický</em></strong> (ČR) 5/5 (0+5). </td></tr><tr class="invert"><td>Střelci: </td></tr><tr><td>1. Iginla 5 branek, 2. Crosby, Heatley, Perry (všichni Kan.), Parise, Rafalski (oba USA), Vikingstad (Nor.), Hagman (Fin.), Gáborík (SR) všichni 4, 10. Demitra, Handzuš, Marián Hossa (všichni SR), Kane, Malone (oba USA), Filppula, O. Jokinen (oba Fin.), Alfredsson, Eriksson (oba Švéd.), Malkin (Rus.), Kaljužnyj (Běl.), Getzlaf (Kan.) všichni 3, ...22. <strong><em>Eliáš, Jágr, Plekanec, Krejčí, M. Michálek</em></strong> (všichni ČR) všichni 2. </td></tr><tr class="invert"><td>Nahrávači: </td></tr><tr><td>1. Toews (Kan.), Demitra oba 7 asistencí, 3. Marián Hossa (oba SR), Keith oba 6, 5. Boyle, Pronger, E. Staal (všichni Kan.), <strong><em>Židlický</em></strong> (ČR), Bäckström (Švéd.), Thoresen (Nor.) všichni 5, ...<strong><em>Blaťák, Červenka, Eliáš, Fleischmann, Havlát, T. Kaberle</em></strong> (všichni ČR) všichni 2. </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: