Hlavní obsah

VIDEO: Tenhle závod nemá konkurenci. Pět tisíc kilometrů na kole za 12 dní

PRAHA

Kdo nezažil, nikdy nepochopí. Pro někoho šílenost, pro pár vyvolených výzva, sen. Přežít cyklistický ultramaratón znamená překonat sám sebe. Tisíce kilometrů v kuse téměř bez spánku. Neskutečná dřina a desítky hodin v sedle. Ti nejlepší musí za dvanáct dní na Race Across America ujet téměř pět tisíc kilometrů. Vítejte na nejtěžším a nejdelším cyklistickém závodě - 3000 mil nonstop za dvanáct dní. A dva Češi budou na startu.

Foto: Sváťa Božák

Svatopluk Božák na trati.

Článek

Svatopluk Božák má před sebou nejdelší závod planety. Na startovní listině je i Jiří Hledík. Oba se pokusí dokončit peklo v sedle. Zatím nikdo z českých cyklistů tento podnik nedokončil, a to za třicet let konání. Za dvanáct dní vytrvalci projedou dvanáct států USA, v průměru musí najet 400 kilometrů denně!

Za to vše ještě musí zaplatit. Cesta, podpůrný tým, příprava, materiál a startovné. Jen to činí 3695 dolarů, v přepočtu téměř 75 tisíc korun.

„Je to neskutečná dřina a pokora. Hodiny a hodiny strávené na kole, cyklotrenažéru, či posilovně při tréninku. A to vše pro závod, který je tvrdý, bolestivý, jede se ve dne, v noci, v horku, zimě, slunci, či nekončících lijácích, pouští, horami i nekonečnými rovinami. Zpravidla první dny jsou bez spánku a pak opravdu pouze minimum,“ přibližuje po smrtelníka nemožné Svatopluk Božák, který v minulém roce jel také nejdelší cyklistický ultramaratón v Evropě, Race Around Austria, na kole strávil přes 110 hodin, ujel 2156 kilometrů. Za tu dobu spal jen pět hodin.

Závod, který nemá konkurenci

„Neexistuje žádný jiný závod na světě, jako je Race Across America. Závod inspiruje. Každý, kdo byl jeho součástí - závodník, posádka, personál i fanoušci. Jde o skutečný test rychlosti, vytrvalosti, síly a kamarádství. Ideální kombinace práce a zábavy. Neexistuje žádný závod, který odpovídá vzdálenosti, terénu a počasí, žádná jiná událost, která testuje tým ducha od začátku do konce,“ píše se na oficiálních stránkách tohoto neuvěřitelného klání.

Na start se postaví i čtyřiatřicetiletý Božák a čtyřiapadesátiletý Hledík, který vystudoval jadernou energetiku. Dojedou? Závod startuje 13. června v Kalifornii ve městě Oceanside, cíl bude připraven v Annapolisu, hlavním městě státu Maryland.

„Při takto extrémním závodu jsou běžné i halucinace, které občas přijdou na každého závodníka. Je na týmu, jak naloží se situací, aby se co možná nejméně promítla v samotném výsledku závodu,“ dodává Božák.

Reklama