Hlavní obsah

Baník změnil majitele. Peterův podíl získala SMK Reality Invest

Fotbalový klub Baník Ostrava změnil majitele. Majoritní podíl 95 procent akcií získala od Tomáše Petery společnost SMK Reality Invest, kterou vlastní podnikatel Libor Adámek a společnost PAM market. Transakci oznámil klub na pondělní tiskové konferenci, detaily obchodu nebyly zveřejněny.

Foto: Aleš Krecl

Tomáš Petera prodal 95% podíl v ostravském Baníku společnosti SMK Reality Invest Libora Adámka.

Článek

Nový většinový akcionář předestřel své prvotní záměry, které s Baníkem má. Restrukturalizaci dluhů, záchranu a modernizaci stadiónu na Bazalech, navázání daleko těsnější spolupráce s městem, kterému hodlá nabídnout i majetkovou účast.

"Máme zpracován stabilizační rozpočet na tři a půl roku. Nejdůležitější teď pro nás je, abychom v nejbližší době dosáhli dohody s věřiteli o restrukturalizaci dluhů," řekl jednatel PAM market Petr Šafarčík.

Adámek už v prosinci koupil stadión Bazaly, který se dnešní změnou ve vlastnické struktuře po dvou měsících vrací do majetku fotbalového klubu.

Podle zdrojů ze zákulisí nové vedení klubu jedná o podpoře se společností ArcelorMittal, největšího producenta oceli na světě, který jeden ze svých závodů provozuje v Ostravě. V minulosti už jeho logo na hrudi dresů fotbalistů Baníku figurovalo.

Pro klub čtyřnásobného mistra by měla být změna majitele blýskáním na lepší časy. Baník se zhruba od roku 2008 zmítá ve velkých finančních potížích, čelil i insolvenčním návrhům, které však pokaždé odvrátil. Provozní náklady byly v posledních letech naplňovány především z prodeje hráčů. Spekuluje se, že výše jeho závazků se pohybuje v řádech desítek miliónů korun.

O prodeji se spekulovalo řadu let 

Petera měl s Baníkem co do činění od ledna 2003, když zprostředkoval koupi majoritního podílu akcií od Aloise Hadamczika s Petrem Lamichem pro bývalého tenistu Daniela Vacka. Za nitky zprvu tahal z pozadí, v průběhu dalších let pak balík akcií sám získal a poslední tři roky už oficiálně vystupoval jako vlastník.

O prodeji klubu se spekulovalo řadu let, teprve v posledních měsících však měly reálný základ. O investici se donedávna zajímal i úspěšný hokejový obránce Pavel Kubina nebo ocelářský magnát Jan Světlík, který se však nakonec rozhodl finančně podpořit pouze mládežnickou akademii.

Za dobu Peterovy vlády Baník po třiadvaceti letech v roce 2004 vybojoval svůj čtvrtý ligový titul, o rok později vyhrál Pohár ČMFS a čtyřikrát postoupil do evropských pohárů. Nyní je v nejvyšší soutěži čtrnáctý a na jaře ho čeká boj o záchranu.

Reklama

Související témata: