Hlavní obsah

I tak vypadá krize. Řekové trpí na posledním místě za Faeřany a Finy

Tripolis

Ještě na loňském mistrovství světa slavil řecký fotbal slušný úspěch. V Brazílii reprezentace postoupila do osmifinále. Kvalifikace mistrovství Evropy 2016 už je však pro Řeky hotovým utrpením. Vždyť v tabulce svojí skupiny se nedávní kontinentální šampióni bez jediné výhry krčí na posledním místě až za Faerskými ostrovy či Finskem! Také v tomto směru se projevuje krize celé země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve Vratislavi bylo řeckým fanouškům ještě hej. Na další EURO se však už nepodívají...

Článek

Když se řekne řecký fotbal, většina českých fanoušků si asi ještě stále hned vybaví mistrovství Evropy 2004. Mimořádná česká generace kolem Pavla Nedvěda tam mašírovala za titulem, Dellasův stříbrný gól v prodloužení semifinále jí ovšem přerval smělý sen. Byli to naopak právě Řekové, kteří díky antifotbalu dokráčeli na vrchol...

„Je pravda, že tento řecký triumf kvůli defenzivní taktice spousta lidí odsuzuje a přehlíží. Jenže trenér Rehhagel si jasně vyhodnotil, na co má hráče. Skvěle to trefil a obrovský úspěch už mu nikdo nikdy neodpáře. Však Češi v Anglii 1996 taky nedokráčeli do finále právě skvělým fotbalem," usmívá se kouč Zdeněk Ščasný.

První cenová skupina už hraje někde jinde

Trenér pražské Sparty se díky úvodnímu kolu Evropské ligy na půdě Asterasu Tripolis zase vrátil do Řecka, kde dříve trénoval Krétu a Panathinaikos. A může poměry srovnávat.

„Myslím, že řecká krize změnila i zdejší fotbal. Prohloubily se rozdíly mezi kluby špičkovými, jež jsou dál schopné udržet standard a přivádět kvalitní hráče, a zbývajícími. Pořád sem chodí spousta cizinců, ale už ne takoví jako dřív."

Shoduje se s ním také Vladimír Táborský. Další velký sparťan strávil jako trenér či technický ředitel v řadě řeckých klubů s přestávkami dlouhých dvanáct let. Výjezd do Tripolisu a setkání se starými přáteli si proto nenechal ujít.

„Je to tak. Řekové stále berou hodně Jihoameričanů, hlavně Argentinců a Brazilců. Ale první cenová skupina už teď prostě hraje někde jinde," říká Táborský.

Pádem reprezentace trpí i nesmiřitelní

Kdyby ustupovaly ze slávy jen kluby. Ale reprezentace!? „Krutě to nesou. Renomovaného kouče Ranieriho odvolali hned na začátku kvalifikace. Řekové jsou hrozně hrdý národ. Když fandí nároďáku, výjimečně se spojí i nesmiřitelní fanoušci rivalských klubů. Ale momentálně jim to není nic platné," líčí Ščasný.

„Již na mistrovství světa jsem upozorňoval, že půjdou dolů. Krize se stoprocentně podepsala i na řeckém fotbale - a v dobrých klubech hrají většinou cizinci, což je pro reprezentaci samozřejmě problém," dodává Táborský.

Reklama

Související témata: