Hlavní obsah

Pelta veřejně přiznal, že i v něm vyvolala demonstrace síly a poprava vzpurných pochybnosti

Praha
Aktualizováno

Nepopírá, poprava vzpurných a neposlušných klubů vzbudila i v něm ex post pochybnosti. A silácké, ba mnohdy doslova arogantní výroky šedé eminence fotbalového zákulisí Romana Berbra, jenž se bude na sobotní valné hromadě FAČR ucházet u funkci místopředsedy za Čechy, což je druhá nejvýznamnější pozice v českém fotbale, už nejsou dosluhujícímu a zároveň i budoucímu předsedovi Miroslavu Peltovi teprve po chuti. „V tomto směru se od něho distancuji," pravil veřejně po úterním zasedání strahovské vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta přiznal, že i on měl po popravě vzpurných klubů své pochybnosti.

Článek

Bylo to poprvé, co se šéf českého fotbalu Miroslav Pelta vůči velkému zákulisnímu hráči a mocnému muži Romanu Berbrovi takto vyhranil. A veřejně k tomu.

Berbrovy výroky mu nejsou po chuti

„Jeho výroky byly a jsou naprosto neprofesionální a neslučují se s jakoukoli morálkou. Vyvolávají emoce ve fotbale i celé veřejnosti, eskalují po nich všelijaké výzvy," reagoval Pelta na Berbovu arogantní radu pronesenou poté, co došlo k popravě několika klubů vyjadřujících podporu šéfové Odvolací a revizní komise FAČR Markétě Haindlové, která se v předsednických volbách původně mínila Peltovi postavit.

„Odstěhujte a hrajte si jinde," vzkázal klubům Berbr poté, co si stěžovaly na demonstraci rozhodcovské moci a do očí bijící popravu hned v nejbližším mistrovském utkání.

„I ve mně všechno zmiňované dění vyvolalo pochybnosti. Připadá mně, že není samo sebou, aby došlo k takovému počtu vyloučení právě ve dvou třech zmiňovaných zápasech, takže i já měl dojem, zda řízení zápasů nebylo tendenční," přiznal Pelta a prozradil, že si pozval k pohovoru předsedu řídící komise pro Čechy Votíka.

„Ten mě ujistil, že podle rozhodčích i zápisu delegáta se skutky v inkriminovaných duelech ČFL a divize skutečně staly. Těžko mohu tato tvrzení vyvracet, když jsem si nemohl utkání prohlédnout v přímém přenosu. Ani k tomu jako předseda svazu nemám kompetence. A s Berbrem to už řešit nemohu vůbec, protože on je zatím jen předsedou Západočeského fotbalového svazu," máchl rukou, že v tomto směru byl a je bezmocný.

Pelta: Nejsme uzavřená komunita

Od soboty by to tak být nemuselo, protože Berbr se bude na valné hromadě ucházet o funkci místopředsedy FAČR za Čechy, a stane se tudíž druhým nejmocnějším mužem českého fotbalu.

„V případě, že bude zvolen, ponese osobní odpovědnost a už nebude jen stínovým hráčem v zákulisí. Dostane se i pod kontrolou médií a veřejnosti. A i já na něho budu tvrdě apelovat, aby si hlídal, co řekne," slibuje Pelta.

„Nejsme uzavřená komunita lidí, která se navzájem zvolí a má pocit, že je nejlepší. Musíme se nad sebou zamyslet a usilovat o návrat důvěry veřejnosti. Pravě takovéto excesy, které následně vyvolávající emoce a nálady ve veřejnosti, jichž jsme svědky, nám na důvěře ubírají," překvapil svým postojem Pelta poté, co opustil poslední jednání výkonného výboru před sobotní valnou hromadou.

Reklama