Hlavní obsah

VIDEO: Žádná Chelsea, Real Madrid či Barcelona, nejlepší střelce má Wolfsburg

Vratislav

Kdo by to byl řekl. Fanoušci spíše čekají, že fotbalové EURO 2012 ovládnou kanonýři z gigantických klubů typu Manchesteru United, Realu Madrid, Barcelony či Chelsea. Tabulka střelců po čtvrtečních zápasech však vypovídá o něčem jiném. Šampionátu vládnou střelci z německého Wolfsburgu! Chorvat Mario Mandžukič se už trefil třikrát, jeho český spoluhráč Petr Jiráček jednou. A to do jejich klubu míří i dvougólový Václav Pilař...

Foto: Kacper Pempel, Reuters

To bude dvojka, těší se ve Wolfsburgu... Václav Pilař (vpravo) se raduje společně s Petrem Jiráčkem.

Článek
Fotogalerie

Petr Jiráček před Poláky

Tři aspekty mají společné. Plzeň, Wolfsburg a českou reprezentaci. Petr Jiráček z Plzně do Wolfsburgu přestoupil, Václav Pilař za ním po stejné trase míří. A oba jsou zatím jedinými střelci národního týmu na EURO 2012. „Pilka" se trefil jak proti Rusku (1:4), tak s Řeckem (2:1), kdy ho doplnil právě „Jiras".

Jedním ze střeleckých objevů turnaje je Jiráčkův klubový spoluhráč, Chorvat Mario Mandžukič. A kdyby si Wolfsburg již nyní přivlastnil Pilaře, na něhož má předkupní právo, mohl by se vykázat již šesti vstřelenými góly. Jen polovinu tref zatím nasbírali hráči z CSKA Moskva, Bayernu Mnichov a Manchesteru City...

„Dobrá zpráva. Je vidět, že forma před novou sezónou tady je. Góly dává Mandžukič a je dobře, že se k němu Vašek přidal," libuje si Jiráček.

Tabulka střelců ME po 14 z 31 zápasů:
3 - Dzagojev (Rus.), Gomez (Něm.), Mandžukič (Chorv.),
2 - Ševčenko (Ukr.), PILAŘ (ČR), Bendtner (Dán.), Torres, Fábregas (oba Šp.),
1 - Pavljučenko, Širokov (oba Rus.), Jelavič (Chorv.), JIRÁČEK (ČR), Lewandowski, Blaszczykowski (oba Pol.), Salpingidis, Gekas (oba Řec.), Krohn-Dehli (Dán.), Di Natale, Pirlo (oba It.), St. Ledger (Ir.), Nasri (Fr.), Lescott (Angl.), Ibrahimovic (Švéd.), Pepe, Postiga, Varela (všichni Port.), Van Persie (Niz.), Silva (Šp.).
Tabulka podle klubové příslušnosti střelců:
4 - Wolfsburg,
3 - CSKA Moskva, Bayern Mnichov, Manchester City,
2 - PLZEŇ, Chelsea, Barcelona, Dortmund, Dynamo Kyjev, Sunderland.

U Magatha se vždy začíná od nuly

Nikdo si však nemůže být jistý, jak na tom u náročného trenéra Felixe Magatha je. „Ve Wolfsburgu se každou sezónu začíná od nuly. Mám slíbeno, že od okamžiku, kdy s nároďákem na šampionátu skončíme, dostanu v klubu tři neděle dovolenou. Odpočinek potřebuji, tato sezóna pro mě byla opravdu dlouhá," poukazuje Jiráček na podzimní tažení do Ligy mistrů s Plzní a jarní začátky v bundeslize.

Navíc se velmi rychle stal klíčovým mužem reprezentace, s níž se v sobotu bude proti domácímu Polsku bít o postup ze skupiny.

„Kdyby mi někdo ještě před rokem řekl, že budu mít šanci zahrát si čtvrtfinále mistrovství Evropy, asi bych se mu smál. Teď přemýšlím o tom, jaké by to bylo, kdybychom postoupili," líčí vlasatý záložník.

„Postup by pro mě byl fantastický, dosavadní vrchol kariéry. V sobotu ten zápas přijde a já věřím, že ho zvládneme," zasní se Jiráček.

O Wolfsburg tady nejde, jeho góly teď potřebuje reprezentace. Svojí první trefou v mezistátním duelu jistil v Černé Hoře postup z baráže, také druhá branka v úterý proti Řecku byla klíčová. Tak že by do třetice...?

Reklama

Související témata: