Hlavní obsah

Blatter zkritizoval italský svaz kvůli nízkému trestu za rasismus

Londýn

Prezident světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se pustil do kritiky italského svazu. Sedmasedmdesátiletému funkcionáři se nelíbí, že AS Řím dostal za rasistické pokřiky fanoušků pouze pokutu 50 tisíc eur (1,3 miliónu korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

"Trestat rasismus malými pokutami je nepřípustné," reagoval Blatter na pondělní rozhodnutí disciplinární komise. AS Řím dostal pokutu za to, že jeho fanoušci při nedělním utkání Serie A rasisticky uráželi hráče AC Milán Maria Balotelliho a Kevina-Prince Boatenga.

"Disciplinárka rozhodla ani ne 24 hodin po zápase. Nebylo žádné vyšetřování. To mě překvapilo a nerozumím tomu," napsal Blatter na Twitteru. "Kluby mají dost peněz, takže dávat pokuty nestačí. Budu italskému svazu volat, protože takhle problémy řešit nemůžeme," dodal.

Prezident italského svazu Giancarlo Abete však kritiku odmítl. "Četl jsem, jak nám bude Blatter volat, ale zatím se nikdo neozval," prohlásil. "Chtěl bych ale zdůraznit, že co se týče utkání AC Milán - AS Řím, tak všechno proběhlo, jak má. Byla to ukázková spolupráce bezpečnostních složek, rozhodčích i hráčů," dodal.

Blatter dlouho potíže s rasismem přehlížel, předloni se dokonce musel omluvit, když byl kritizován za prohlášení, že podobné věci by po utkání vyřešilo podání rukou. V poslední době se však z prezidenta FIFA stal velký bojovník proti rasismu.

Na kongresu FIFA chce navrhnout, aby klubům kvůli diskriminaci hrozily přísné tresty včetně vyloučení ze soutěží. Pro hráče Blatter chce za rasismus minimálně desetizápasové tresty. "Navrhneme tresty, které musí platit po celém světě. Když je kongres posvětí, budou platit pro všech 209 národních svazů," prohlásil Blatter.

Reklama

Související témata: