Hlavní obsah

Do Špačka jsme všichni hučeli. Ukázal velké plzeňské srdce, smekl trenér Razým

Zlín

Nečekaný tah s nasazením 39letého obránce Jaroslava Špačka, který rok nehrál profesionálně hokej, vyšel Plzni parádně. S jeho pomocí vyhrála pátý finálový zápas extraligového play off ve Zlíně a v pátek může doma proměnit mečbol v premiérový titul.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský hokejový obránce Jaroslav Špaček v pátém finálovém utkání play off extraligy.

Článek

Olympijský šampión z Nagana působí v Plzni jako hecíř na střídačce a neformální asistent trenéra. Sám Špaček nepočítal s tím, že by hrál, přestože ho klub v lednu dopsal na soupisku. Nastoupil vyloženě v nouzi, protože Plzni vypadl kvůli zranění kolena Poživil a onemocněli i další dva obránci Slovák s Boháčem.

„Už jsme neměli kam sáhnout, tak jsem rád, že se povedlo Špačka přemluvit. Systematicky jsme do něj hučeli, ať si vezme pytel s hokejovou výstrojí. Bylo to krajní řešení v nouzi, ale ukázal velké plzeňské srdce. Klobouk dolů před ním, jak bravurně zápas zvládl. Budeme na něj tlačit, aby s námi to finále už dohrál," těšilo plzeňského kouče Milana Razýma.

Zápas poctivě odmakal

„Špágr předvedl, že se udržuje v kondici a zápas poctivě odmakal. Takové krizové situace mužstvo vždy semknou," mínil kapitán Martin Straka. „To že Špaček obětavě nastoupil, bylo pro nás veliké psychické povzbuzení," přiznával také útočník Jozef Balej.

Plzeň sice dostala první gól, ale od druhé třetiny se mohutně tlačila za vyrovnáním a poměr střel v prostřední dvacetiminutovce vyzněl jasně 15:3 pro ni. Zlínu, který v té době ještě točil jen tři útoky, dlouho stačilo vyhazovat puky do středního pásma.

Jenže 11 vteřin před koncem této části před brankou clonící Jan Kovář špičkou hole šikovně tečoval do domácí sítě Balejovu střelu. „Drželi jsme Zlín několik minut v jeho obranném pásmu a snažili se pořád střílet. Nakonec nám přálo štěstí, ale šli jsme mu naproti dobrým výkonem," říkal Balej.

Šli jsme si za výhrou

Ve 46. minutě už Plzeň vedla zásluhou využité přesilovky. Veselý pykal za zbytečné posunutí branky a ke smůle domácích pak Čajánek při vhazování zlomil hůl. Rozhozený Zlín následně nezastavil přesilovkovou kombinaci, na jejímž konci Johnson dostal za Sedláčkova záda puk vystřelený Kovářem.

„Trochu jsme zaspali začátek, ale od druhé třetiny už celé mužstvo předvádělo parádní výkon a šli jsme si za tou výhrou. Ale žádná euforie. Poslední krok je nejtěžší, a dokud ho neuděláme, tak nic nemáme," líčil Kovář.

Reklama

Související témata: