Hlavní obsah

HC Mountfield odmítá ultimátum budějovického primátora Thomy

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Za nepřijatelné ultimátum označil předseda představenstva HC Mountfield Miroslav Schön postoj budějovického primátora Juraje Thomy, který ve snaze odvrátit stěhování extraligového hokejového klubu do Hradce Králové přišel s tím, že do pondělí 17. června do 18.00 hodin platí návrh radnice na rozvázání její exkluzivní smlouvy s Budvarem, což by umožnilo vyřešit táhnoucí se spor o pivo a při zápasech čepovat i oficiální značku extraligy Radegast.

Foto: David Veis, ČTK

Hokejoví fanoušci českobudějovického klubu pochodovali ve středu centrem města s požadavkem zachování extraligy v Českých Budějovicích.

Článek

Schön se v tiskovém prohlášení ohradil proti pondělní lhůtě, kterou považuje za ultimátum. "HC Mountfield není připraven akceptovat vyděračské praktiky. Budějovická radnice dovedla situaci do krajnosti, pak předloží ultimátum, které obsahuje nesplnitelné požadavky, a tak se nemůže divit, že naší prioritou je teď Hradec Králové. Od primátora Thomy se jedná jen o zoufalý pokus mediálně svalit odpovědnost za vzniklou situaci na klub," sdělil Schön.

Se zadostiučiněním ale konstatoval, že primátor Thoma konečně uznal, že smlouva s Budvarem o propagaci z října 2012 byla zbytečným házením klacků pod nohy klubu a že pro klub představuje zásadní překážku pro zahájení extraligové soutěže 2013/2014 v Českých Budějovicích. Thoma podle Schöna ale dobře ví o velmi důležitém jednání zastupitelstva Hradce Králové, které se uskuteční v úterý 18. června. "Svým ultimátem chce učinit hradecké jednání zbytečným. To je však postup, který již v této chvíli nemůžeme akceptovat," tvrdí Schön, kterého navíc zaráží, že v návrhu primátora není ani naznačeno, ke kterému dni by smlouva mezi městem a Budvarem byla ukončena. "To je buď zásadní opomenutí či úmysl," kroutí hlavou šéf HC Mountfield.

Rozvázání smlouvy s Budvarem město přijde podle Thomy na 14 miliónů korun. "Zhruba čtyři milióny korun představuje odstupné, které město musí ihned zaplatit pivovaru a naopak Budvar neuhradí městu plánovaných deset miliónů korun za propagaci svého jména ve stávající Budvar aréně," uvedl Thoma.

Primátor chce garanci na setrvání extraligy

Další požadavek primátora, aby HC Mountfield garantoval setrvání extraligy v Českých Budějovicích v nadcházejících dvou sezónách, pak podle Schöna jasně vypovídá, jak vážně je míněn tento pokus o záchranu nejvyšší domácí hokejové soutěže pro město. "Takovou garanci nemůže poskytnout žádný alespoň trochu soudný hokejový funkcionář. I malé dítě ví, že hokej je pouze sport a každý může získat mistrovský titul, ale každý může také sestoupit do 1. ligy," říká Schön.

Pláč primátora Thomy nad finanční ztrátou čtrnácti milionů považuje za úsměvný. "Kdyby byl tak zodpovědným hospodářem, za jakého se nyní vydává, nikdy by nemohl pronajmout název arény společnosti Budvar za dva milióny korun ročně, když běžná cena v ostatních městech se pohybuje v částkách 4 – 5 miliónů," líčí Schön a potvrzuje, že vzájemná důvěra mezi radnicí a klubem je výrazně podkopána.

Pro úplnost je potřeba podle něj dodat, že ne všichni zastupitelé zaujali vůči klubu tak negativistický postoj jako Thoma. "Konstruktivní a vstřícné návrhy s námi diskutovali budějovičtí zastupitelé František Jelen, Stanislav Rataj i náměstek primátora Miroslav Joch. Neměli bohužel politickou sílu své názory prosadit a zabránit tak odchodu klubu z Českých Budějovic," vykládá Schön.

Schöna aktivita primátora udivuje

Thoma přispěchal s prohlášením, že už chystá několik schůzek mimo jiné se zástupci Českého svazu ledního hokeje a několika obchodními subjekty, které již přislíbily pomoc budějovickému hokeji v případě, že HC Mountfield na uvedenou nabídku města nepřistoupí a definitivně ohlásí odchod z jihu Čech. "Důvod schůzek je zřejmý. Chceme, aby se hokej v Budějovicích hrál i nadále. Pokud však majitelé HC Mountfield i přes naši veškerou vstřícnost odejdou jinam, musíme mít připraveny varianty a časové scénáře pro to, aby se v našem městě hrál hokej aspoň na úrovni první nebo nejhůře druhé ligy," říká Thoma.

Schön se jen podivuje nad tím, jak primátor nyní hýří aktivitou. "Kdyby se tak činil už dřív a kdyby v roce 2011 neodmítl naši nabídku na bezúplatný převod 30 – 50 % akcií klubu na město, tak bychom se dnes takto vyhrocené situaci neocitli. Je pro mě obtížné pochopit, že po všech těchto kopancích, které o víkendu dokonce vyvrcholily škodami na majetku majitele klubu, když došlo k poničení prodejny Mountfieldu v Českých Budějovicích, pan primátor dosud nevyvodil osobní odpovědnost," zlobí se Schön a zdůrazňuje, že až zveřejnění výsledků zasedání zastupitelstva i městské rady Hradce Králové se k celé situaci už nebude víc vyjadřovat.

Reklama

Související témata: