Hlavní obsah

Paradox! Na olympiádě si Slovinci zahrají, na MS ale budou chybět. Jsme zklamaní, říká Pajič

Stockholm

Když si letos v únoru zajistili v kvalifikaci postup na olympijské hry do Soči, byla to obrovská senzace. Vždyť slovinští hokejisté zažijí příští rok OH poprvé ve své historii. Teď však musejí skousnout i zklamání. Na šampionátu ve Stockholmu sice obrali o bod Kanadu, ve své skupině přesto skončili poslední a příští rok je místo mistrovství světa čekají jen boje v první divizi. „Jsme zklamaní,“ přiznává útočník Rok Pajič, který převážnou část kariéry strávil v Česku, kde si našel i manželku a v Praze žije.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Slovinští hokejisté Rok Pajič (vlevo) a Bostjan Golčič.

Článek

Na šampionátu jste sice získali jen dva body a elitní skupinu opouštíte, většinu zápasů jste však neodehráli zle. Švédy a Čechy jste potrápili, Kanadě dokonce sebrali bod...

Řekl bych, že jenom se Švýcarskem jsme hráli fakt špatně (Slovinci prohráli 1:7), ale jinak jsme všechny zápasy odehráli bojovně a s nasazením. Bohužel jsme ale nedávali góly, a nesplnili tak cíl, se kterým jsme sem šli. Takže jsme zklamaní.

Jaké bylo nastupovat do pondělního duelu s Kanadou s vědomím, že sestupu už stejně nezabráníte?

Chtěli jsme si to hlavně užít, když už jsme tady. Řekli jsme si, že když už na ten led jdeme, zkusíme se hokejem bavit, a když něco vyjde, tak to vyjde. A ono to docela vyšlo.

Myslíte, že vás mohli Kanaďané podcenit?

Nevím, na tohle se nějak nekoukáme. Co vím určitě, že my jsme rozhodně nepodcenili je (směje se). Soustředíme se pokaždé jenom na svůj výkon a chceme předvést co nejlepší hru. Teď byl výsledek celkem dobrý.

Nehlodá ale ve vás červíček, že jste klidně mohli vyhrát? Vedli jste 2:0, ještě ve třetí třetině pak 3:2...

To je pravda. Když už jste tak blízko, tak je to vždycky škoda. Když se ale podíváme na velké šance a na střely, měli jich Kanaďané asi víc. Máme bod, ale kdybychom měli alespoň dva, mohli bychom si říct: Porazili jsme Kanadu! Takhle bohužel ne.

Je pro vás tento zápas povzbuzením před olympiádou v Soči, na které si Slovinsko zahraje vůbec poprvé ve své historii?

Tak daleko nekoukáme, ale tenhle zápas a výsledek je pro nás obrovská zkušenost a může nám to do budoucna jenom pomoct. Olympiáda, to bude něco jiného pro nás pro všechny, přijede Anže Kopitar, největší hvězda Slovinců. Ještě jsme tak velká utkání nehráli, bude to něco speciálního.

Jak jste se vypořádávali s faktem, že na MS jste ve skupině měli Bělorusko, které pořádá příští šampionát, a dopředu tak mělo jisté, že nespadne, ani kdyby skončilo poslední? Není to trochu nespravedlivé?

Věděli jsme to už loni, když jsme postupovali nahoru, ale nijak jsme se tím nezabývali. Nedá se nic dělat. Chtěli jsme porazit Dánsko i Bělorusko, věděli jsme, že s nimi můžeme hrát úplně s přehledem. Přehrávali jsme je, ale bohužel jsme prohráli.

Jak vůbec žijí šampionátem a potažmo celým hokejem fanoušci ve Slovinsku?

S Českem se to srovnávat nedá. Tam jsou lidi při play off na náměstí, ale my se takhle daleko ještě nikdy nedostali. V Česku hokej znamená stoprocentně víc než u nás.

Je i kvůli premiérové účasti na OH popularita hokeje na vzestupu?

Doufám v to. Když jsme loni hráli doma turnaj o postup do elitní skupiny MS, konalo se to na basketbalovém stadiónu, na kterém udělali ledovou plochu, a přišlo kolem deseti až dvanácti tisíc fanoušků. Atmosféra byla hodně dobrá. Jde hlavně o to, aby děti začínaly hrát, aby je to bavilo a měly kde hrát. Potom může jít slovinský hokej nahoru.

Jak si vůbec stojí popularita hokeje na Slovinsku v porovnání s fotbalem?

Nevím, protože jsem v podstatě deset let mimo Slovinsko. Doma jsem jen měsíc nebo dva v roce, takže nemůžu ani pořádně sledovat, jak lidé fotbalové zápasy berou. Myslím si, že když je mistrovství světa nebo kvalifikace ve fotbale, tak lidi přijdou ven, koukají se a fandí. Když fotbal skončí a začne hokej, tak zase lidi fandí hokeji, aby měli pořád zábavu.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: