Hlavní obsah

Novinka se neosvědčila. V Bahrajnu už pojedou piloti F1 kvalifikaci postaru

Melbourne

Měla to být zásadní novinka. Jenže hned po prvním závodě se zrušila. Nový způsob kvalifikace, při které postupně vždy nejpomalejší vůz v pravidelných intervalech odstoupil, se neosvědčil. Od příští GP v Bahrajnu už se pojede starým systémem. Shodli se na tom šéfové a manažeři týmů při narychlo svolané schůzi. Formálně musí návrat ke starému způsobu kvalifikace ještě posvětit Světová rada federace FIA.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Legendární Rakušan Niki Lauda v debatě s loňským mistrem světa ve formuli 1 Lewisem Hamiltonem.

Článek

"Chtěli jsme vylepšit show, ale vydali jsme se špatným směrem," konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff. Také podle slavného Nikiho Laudy byl pokus o změnu omyl. "Lidé chybují a tohle byla velká chyba," řekl legendární Rakušan, v současnosti předseda dozorčí rady stáje Mercedes.

V Melbourne v sobotu rozhodoval o pořadí na startu nově vyřazovací závod, z něhož postupně vždy nejpomalejší vůz v pravidelných intervalech odstoupil. Zavedení nového systému těsně před sezonou odsouhlasily všechny týmy i FIA.

Výsledkem měla být větší atraktivita, ale stal se pravý opak. V závěrečných minutách třetí části dokonce zůstala trať v Melbourne úplně prázdná. Soupeři dominantních mercedesů na boj o pole position rezignovali a také vítěz kvalifikace Lewis Hamilton i jeho týmový kolega Nico Rosberg nakonec předčasně vystoupili z vozů, aby šetřili pneumatiky na závod.

Podle původního systému kvalifikace byli jezdci vyřazováni v prvních dvou částech vždy až na základě dosažených časů po vypršení předepsaného času. Ve finálové části rozhodlo o složení startovního roštu konečné pořadí.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace