Hlavní obsah

Hráči Saints byli v NFL odměňováni za to, že zraňovali protihráče

Po dlouhém vyšetřování bezpečnostního oddělení NFL vyšlo najevo, že defenzivní hráči Saints byli během sezón 2009, 2010 a 2011 odměňování za to, že zranili protihráče. Program Saints „Výplata za výkon", jehož součástí byly i platby za „odměnu", spravoval tehdy defenzivní koordinátor Greg Williams.

Foto: gettyimages.com

Brett Favre inkasoval od Saints během playoff v roce 2010 řadu tvrdých zákroků

Článek

Během vyšetřování tohoto programu, který porušuje pravidla NFL, vyšlo najevo, že hráči Saints obdrželi bonus ve výši 1.500 dolarů za „knockout" hit a 1.000 dolarů za „cart-off" hit (po takovémto zákroku bývá hráč odvezen ze hřiště). Tyto odměny se v play-off zdvojnásobily a v některých případech i ztrojnásobily. Program dále zahrnoval odměny za interceptions a fumble recoveries, které rovněž porušují pravidla ligy. Komisař NFL Roger Goodell ve svém vyjádření řekl, že na základě tohoto vyšetřování rozhodne o patřičném disciplinárním potrestání.

„Tyto platby jsou obzvláště znepokojující, jelikož se nejednalo pouze o platby za „výkonnost", ale také za zranění protihráče," řekl Goodell ve svém prohlášení. „Je naší zodpovědností chránit zdraví hráčů a čestnost naší hry a takovýto druh jednání nebude tolerován. Udělali jsme mnoho, abychom zlepšili ochranu zdraví hráčů, a v tomto směru nehodláme polevovat. Máme před sebou ještě hodně práce a hodláme ji udělat."

Goodell řekl, že vyšetřování začalo v roce 2010 poté, kdy byli obránci Saints obviněni, že se „zaměřili" na tehdejšího quarterbacka Arizony Cardinals Kurta Warnera a quarterbacka Minnesoty Vikings Bretta Favra. V té době vyhráli Saints Super Bowl.

Původní vyšetřování bylo zastaveno

„Naše bezpečnostní oddělení vyslýchalo mnohé hráče a ostatní osoby," řekl Goodell. „Tehdy tyto vyslýchané osoby popřely, že by takový program existoval, a hráč, jenž vznesl obvinění, jej později stáhl. Z tohoto důvodu nemohla být tato obvinění prokázána. Nedávno jsme však obdrželi nové, závažné a navíc věrohodné informace, a tak jsme ke konci sezóny 2011 opět zahájili vyšetřování."

Během vyšetřování se zjistilo, že tento program byl financován převážně hráči a v jednu chvíli dosáhl celkový „bank" údajně 50.000 dolarů. NFL dále sdělila, že i jiní, kromě Grega Williamse, který je v současné době defenzivním koordinátorem St. Louis Rams, o tomto programu věděli.

Během vyšetřování se také zjistilo, že hlavní trenér Saints Sean Payton o celém programu věděl, ale nepokusil se jej žádným způsobem zastavit. NFL také oznámila, že, když se majitel týmu Tom Benson dozvěděl, že liga tento program vyšetřuje, nařídil generálnímu manažerovi – Mickeu Loomisovi, aby jej zastavil. Loomis však jeho nařízení nesplnil.

„Věděl jsem o tom, co se NFL dozvěděla a jak se to týká našeho klubu," řekl Benson ve svém prohlášení. „Nabídl jsem NFL plnou spolupráci v souvislosti s tímto vyšetřováním a NFL ji přijala. Přestože to, co se během vyšetřování našlo, bude nepříjemné, těšíme se, až to bude za námi a my budeme moci vyhrát pro naše fanoušky další tituly," dodal majitel Saints.

Reklama