Hlavní obsah

Trojskokanka Hansenová přišla o OH a ukončila kariéru

LONDÝN

Britská trojskokanka Ashia Hansenová ukončila kariéru. Někdejší dvojnásobná halová mistryně světa se tak rozhodla, když kvůli problémům s kolenem musela definitivně zapomenout na start na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

Šestatřicetiletá Britka přišla kvůli zranění kolena z Evropského poháru v roce 2004 o olympiádu v Aténách i o Hry Commonwealthu v roce 2006. Doufala, že se po vleklé rekonvalescenci stihne zotavit do víkendové britské olympijské kvalifikace, ale její snaha byla marná.

Proto se rozhodla s atletikou definitivně skončit. "Nemohu závodit na úrovni, na jaké bych chtěla. Najednou jsem si uvědomila, že už nemohu trénovat přes bolest, jak jsem to dělávala," vysvětlila.

Hansenová přešla od dálky k trojskoku v roce 1992. V roce 1998 se na evropském šampionátu stala halovou světovou rekordmankou výkonem 15,16 metru. Vedle zlatých medailí z HMS 1999 a 2003 má ve sbírce i evropský titul pod širým nebem z roku 2002.

V rámci národní olympijské kvalifikace se v neděli slavnostně rozloučí. "Ashia Hansenová odchází jako závodnice světové třídy, která ve své disciplíně dosáhla absolutního vrcholu. Britská atletika měla štěstí, že ji měla," řekl výkonný ředitel národní federace Niels de Vos.

Reklama