Hlavní obsah

Účast na halovém mítinku v Praze už přislíbil Robles, Bolt nebude

PRAHA

Mítink světových rekordmanů. To je pracovní název halového atletického mítinku, který se odehraje 26. února příštího roku v pražské O2 Areně. Organizátoři v čele se světovým rekordmanem v hodu oštěpem Janem Železným věří, že si cestu do české metropole najdou hvězdy světové atletiky jako překážkář Robles, tyčkařka Isinbajevová, výškařka Vlašičová či půlkařka Jelimová.

Článek

„Organizace takového mítinku je příslibem pro budoucnost české atletiky. Máme postavenou skvělou halu a je na čase uvažovat o pořádání mistrovství Evropy nebo mistrovství světa. Podobný podnik je dobrý odrazový můstek,“ prohlásil na pondělní tiskové konferenci Železný, který byl jmenován ředitelem mítinku. „Současná atletika takové mítinky potřebuje,“ doplnil ambasador mezinárodního podniku, legendární skokan o tyči Sergej Bubka.

O lov zářivých hvězd světové atletiky se podobně jako při ostravské Zlaté tretře stará protřelý manažer Alfons Juck, v jehož síti již uvízla první jména. „První potvrzenou závodnicí byla olympijská vítězka na 100 metrů překážek, Američanka Dawn Harperová. O víkendu jsme se domluvili s kubánským překážkářem Dayronem Roblesem, který by chtěl - podobně jako při Zlaté tretře - usilovat o překonání světového rekordu. Snažíme se i o chorvatskou výškařku Vlašičová, ruskou tyčkařku Isinbajevovu či keňskou půlkařku Pamelu Jelimovou,“ líčil Juck.

Nevyplněné zůstane přání přivézt do Prahy současného sprinterského krále Usaina Bolta z Jamajky. „Bolt halovou sezónu neplánuje. Ještě nikdy v hale nestartoval a nehodlá to měnit,“ vysvětlil Juck. I bez Bolta odhadují organizátoři mítinku rozpočet na 1 milión dolarů (přes 17 miliónů korun), který by měli naplnit sponzoři.

Dráha by se měla vejít  

Český atletický svaz před několika lety marně usiloval o získání halového ME, Evropská atletická asociace ale kandidaturu zamítla s tím, že v O2 Areně mohou nastat problémy s instalací dráhy. „Jsme přesvědčeni, že s parametry dráhy není problém. Expertní komise současně kritizovala viditelnost na dráhu. To je ale problém v každé hale. Může se stát, že někomu běžci na chvíli zmizí z dohledu. Na druhou stranu ale taková hala nabízí zcela nové pojetí atletiky, show se všemi efekty. To je pro nás výzva,“ podotkl místopředseda atletického svazu Libor Varhaník, podle nějž bude vítěz výběrového řízení, který dráhu postaví, vybrán tento týden.

Dráha s pevnými i mobilními součástmi by podle Varhaníka mohla přijít na 30 miliónů korun, které by měly přijít také z investiční vládní dotace. A organizačně úspěšně zvládnutý mítink by měl být prvním krůčkem k úspěšné kandidatuře na pořádání šampionátu.

Reklama

Související témata: