Hlavní obsah

Jelimová chce z Prahy světový rekord, poradit si nechá od Kratochvílové

PRAHA

Bleskovou zastávkou v Praze si po slavnostním vyhlášení cen Mezinárodní atletické federace v Monte Carlu zpestřila svůj evropský program keňská běžkyně Pamela Jelimová. Vážná adeptka na překonání nejstaršího platného světového rekordu Jarmily Kratochvílové se do české metropole vrátí v únoru, kdy se chce při halovém mítinku v O2 Areně pokusit o překonání světového maxima na 1000 metrů.

Článek

Hvězda Jelimové se v uplynulé sezóně rozzářila naplno. Teprve osmnáctiletá běžkyně ovládla všech šest mítinků Zlaté ligy (a získala miliónový jackpot) a o tom, kdo je královnou osmistovky, nenechala nikoho na pochybách ani na olympiádě v Pekingu. V neděli si za své výkony odnesla z pódia v Monte Carlu cenu pro objev roku, kde se poprvé setkala s Jarmilou Kratochvílovou, jejíž víc než 25 let starý rekord z července 1983 v Mnichově dokázala během letošní sezóny jako jediná ohrozit. K překonání historicky nejstaršího atletického rekordu Jelimové chybělo na mítinku v Curychu 73 setin...

„Setkání s Jarmilou pro mě bylo velice inspirující. Zajímala jsem se hlavně o její trénink. Fascinují mě její osobní rekordy, o dvoustovce pod 22 sekund a čtyřstovce pod 48 sekund si zatím mohu nechat jen zdát,“ vyprávěla Jelimová při pondělním setkání s novináři. Právě na rychlost na jednotlivých úsecích se chce v nejbližší době zaměřit. „Potřebuji zapracovat na rychlostní vytrvalosti, chci zlepšit sprinty na 200, 300 i 400 metrů,“ doplnila.

V hale ještě nezávodila

A prozradila, že si informace od Kratochvílové bude dobře pamatovat. „Cením si rad, které mi Jarmila dala, a budu jen ráda, pokud ještě nějaké přidá. I když mám svého trenéra, ráda si s ní vyměním telefon, s radostí přijmu i výtky,“ uvedla historicky první keňská držitelka olympijského zlata.

Na konci února bude Jelimová patřit vedle kubánského překážkáře Dayrona Roblese či Američanky Dawn Harperové k hlavním hvězdám halového mítinku v pražské O2 Areně. A podobně jako Robles, který vyhlásil útok na světový rekord na 60 metrů překážek, chce i Keňanka v Praze překonat světové maximum Marie Mutolaové z Mozambiku na kilometr (2:30,94 min.). Byť bude v hale závodit vůbec poprvé v kariéře. „Beru to jako zpestření přípravy na léto,“ podotkla Jelimová před odchodem na procházku večerní Prahou.

Reklama