Hlavní obsah

Cyklista Sosenka nesmí za doping dva roky závodit

Dvouletým zákazem závodní činnosti byl potrestán světový rekordman v cyklistické hodinovce Ondřej Sosenka za pozitivní dopingový nález. Dvaatřicetiletý jezdec neprošel dopingovou kontrolou při červnovém národním šampionátu v Třeboni, kde obsadil v časovce osmé místo. Zkouška v jeho těle odhalila nedovolenou látku metamfetamin. Trest mu běží od 28. srpna, kdy mu byla pozastavena činnost.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

"Jednalo se již o jeho druhý dopingový prohřešek, proto nebyla ani jiná možnost než dvouletý zákaz činnosti," řekl předseda disciplinární komise cyklistického svazu Miloš Kvasnička. Sosenka se hájil tím, že neví, jak se mu zakázaná látka dostala do těla. Někdo se ho prý zřejmě snažil poškodit.

V roce 1999 byl Sosenkovi odebrán domácí titul ze stíhacího závodu na 4 km a měl zastavenou závodní činnosti na tři měsíce poté, co u něj kontrola zjistila nedovolenou hodnotu efedrinu. O dva roky později nesměl na start Závodu míru kvůli zvýšené hodnotě hematokritu.

K Sosenkovým největším úspěchům patří dva triumfy v etapovém závodě Kolem Polska, před šesti lety vyhrál i Závod míru. Už tři roky drží světový rekord v hodinovce, který vytvořil výkonem 49,700 kilometru na moskevské olympijské dráze v Krylatském. Naposledy jezdil za domácí tým PSK Whirlpool-Author, který ho v srpnu po oznámení pozitivního výsledku testu suspendoval.

Reklama