Hlavní obsah

Snowboardista Novotný dostal pozvánku na X-Games v lyžárně

Zklamání snowboardisty Michala Novotného z vystoupení na mistrovství světa v Koreji alespoň částečně vynahradila pozvánka na prestižní X-Games v Aspenu. Český závodník jede na populární zámořský podnik potřetí za sebou, sám ale ví, že dělat si velké plány nemá ve snowboardcrossu smysl. „Může přijít štěstí, stejně jako malá chybička, která znamená konec,“ vyprávěl pro Sport.cz těsně před nástupem do letadla směr Denver.

Foto: michalnovotny.cz

Stejně jako v loňském roce, jedou i letos na X-Games dva čeští zástupci: skikrosař Tomáš Kraus (vlevo) a snowboardista Michal Novotný.

Článek

Jak se události seběhly, že přišla pozvánka na X-Games?

Vypadlo to dost bídně, protože letos tam jede místo třiceti lidí jen čtyřiadvacet, a tak jsem byl jen mezi náhradníky. Nakonec jsem dostal pozvánku na mistrovství světa v lyžárně během přípravy prkna! Přišel za mnou jeden z členů komise, která výběr schvaluje, a nabídl mi místo za jednoho italského závodníka, který byl zraněný a počítal s tím, že se dá do kupy. Jenže zjistil, že nedá.

Taková nabídka se neodmítá. Kam řadíte „olympiádu extrémních sportů“ v Coloradu, kam jedete potřetí za sebou?

Mistrovství světa je jednou za dva roky, olympiáda za čtyři, X-Games každý rok. Z tohoto pohledu je nejvíc účast na olympiádě. Start na X-Games beru především jako obrovskou čest. Z Evropy tam moc lidí nejezdí, natož z tak malé země jako je naše. Z českých snowboardistů tam zatím nikdo další nejel, takže jsem rád, že jsem znovu mezi čtyřiadvacítkou pozvaných.

Napoprvé jste na X-Games neuspěl, loni vypadl ve čtvrtfinále. S jakým cílem jedete za oceán letos?

Jako na každé závody. Na mistrovství světa v Koreji se přesně potvrdilo, jak nevyzpytatelný náš sport je. Před deseti dny jsem byl v Bad Gasteinu druhý a o týden později s těmi samými lidmi devětadvacátý. Může to vyjít a nemusí. Může přijít štěstí, stejně jako malá chybička, která znamená konec.

Nepovedené mistrovství světa po supervýsledku v Bad Gasteinu asi hodně mrzelo...

Myslím, že jsem na trati v Gangwonu jezdil dobře. V kvalifikaci jsem ale bohužel upadl, ve druhé jízdě se pak jelo o hodně pomaleji a nedalo se myslet na zlepšení pozic. Osmadvacáté postupové místo je špatné. Tím to všechno začalo. V rozjížďce se mi navíc nepovedl start, pak přišel pád a byl konec nadějím. Škoda, že to nevyšlo.

Při kolizi se soupeřem jste dost tvrdě dopadl na zmrzlý sníh a při dalším stíhání soupeřů jste si držel natlučenou ruku. Jste v pořádku?

Bolelo to jen chvíli. Jsem potlučený, ale není to nic vážného.

V Koreji se jelo i nominaci na zimní olympiádu ve Vancouveru. Už víte, jak jste na tom vy?

Mezinárodní kritéria jsem splnil, český olympijský výbor je zatím tajemný. Slyšel jsem několik stanovisek, ale zatím jsem neviděl nic napsaného. Jednou to bylo umístění do 16. místa na MS, pak stejné umístění, ale v konečném pořadí SP za poslední dvě sezóny. Snad bych ale s těmi výsledky, které mám, neměl v nominaci chybět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články