Hlavní obsah

Janda po druhém skoku nečekal, že by mohl vyhrát

Jakub Janda pokračuje ve skvělých představeních na skokanských můstcích. Závodník z Frenštátu pod Radhoštěm v neděli ukončil šestnáctileté čekání na český triumf v závodu Turné čtyř můstků, když vyhrál na olympijském můstku v Garmisch-Partenkirchenu. Přitom po druhém skoku myslel, že na vítězství nedosáhne.

Článek

Sedmadvacetiletý Janda položil základ k výhře perfektním skokem v prvním kole. Nervozita sehrála roli při druhém pokusu. Podle slov trenéra Vasji Bajce pak o půl metru zpozdil odraz a skok byl o něco kratší, ale na vítězství nakonec 121,5 metru stačilo. "Byl jsem hodně rád, že to vyšlo," řekl Janda.

"Pocity mám samozřejmě krásné, ale byly to velké nervy," řekl Janda v rozhovoru pro Český rozhlas. Na věži nesledoval, jak skáčí soupeři. "Když jsem dopadl, tak jsem myslel, že to nevyjde, že to je málo," přiznal. Rozhodčí však po skoku vysoko ocenili jeho precizní styl.

Chyba druhého skoku začala na nájezdu. "Posadilo mě to tam a odraz jsem nestihl," řekl Janda. V daný okamžik si skokan nedostatek neuvědomil. "Ve vzduchu se pak snažím bojovat co nejvíc," uvedl. Nezvykle dlouho se čekalo na změření jeho skoku a konečný výsledek. "Asi to chtěli udělat napínavější," mínil Janda. Za výhru dostal také mobilní telefon, letos už druhý. Nejspíš ho nechá přítelkyni "Lucka říkala, že se jí líbil," řekl.

V polovině turné je Janda druhý

V polovině Turné patří Jandovi druhé místo se ztrátou čtyř bodů na loňského vítěze Janneho Ahonena z Finska. "Jsou před námi dva závody a pořadí se může promíchat," uvedl dvojnásobný medailista z mistrovství světa, jenž se může stát druhým českým vítězem Turné po Jiřím Raškovi, který vyhrál v roce 1971.

Seriál se nyní přesune na rakouské území. Ve středu se bude závodit v Innsbrucku, kde skončil loni třetí, a v pátek v Bischofshofenu. "Oba můstky jsou dost zrádné," řekl Janda.

Triumfem navázal na Ježe

Dnešním triumfem navázal na výhru svého rádce Františka Ježe v Bischofshofenu v roce 1990. V Garmisch-Partenkirchenu se český skokan radoval z vítězství po dvaceti lety. "To je pěkné," komentoval Janda fakt, že napodobil Pavla Ploce.

Slovinský trenér české reprezentace Bajc měl před druhým kolem kvůli zvýšenému nájezdu strach, aby Janda neskočil moc daleko, což by mohlo být nebezpečné. "V prvním ukázal, že je nejlepším skokanem. Ve druhém udělal malou chybu a byl o tři metry kratší, než jsme čekali," řekl Bajc Českému rozhlasu.

Na oslavy neměl český tým čas, okamžitě zahájil přípravu na další závody. "Slavit můžeme případně až po Turné," řekl kouč. V pondělí mají Češi v plánu trénink, družstvo se přesune do Seefeldu. "Je třeba jet dál. Jakub se musí koncentrovat na sebe a dokázal, že to umí," řekl Bajc. "Nebudeme skákat, ale dělat kondici a mít regeneraci, masáže a tak," uvedl Janda.

Je třeba odpočinku

Odpočinek je třeba, protože Turné je únavné. Skokani pořád přejíždějí, závody následují brzy po sobě. "Je to opravdu dost vyčerpávající, skáče se dost v krátké době," řekl Janda.

Po jeho vítězství se nabízí rčení: jak na Nový rok, tak po celý rok. "To bych měl radost," řekl Bajc. "To se tak říká, ale ve skoku to je ošidné," prohlásil Janda. Do roku 2006 si žádné předsevzetí nedal. "Nechám tomu volný průběh," uvedl.

Reklama