Hlavní obsah

Janda oslavy plánuje až po sezóně, teď není čas

Pro šesté vítězství ve Světovém poháru si v neděli skočil při druhém dílu Turné čtyř můstků v německém Garmisch-Partenkirchenu Jakub Janda. Český skokan v průběžném pořadí tradiční série figuruje na druhém místě s minimální ztrátou na Fina Ahonena. "Zbývají dva závody a to je dost, někdo další může vylétnout," odmítá Janda v rozhovoru pro Právo možnost, že se o celkový triumf popere jen s loňským vítězem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Čekání na oznámení výsledků bylo hodně dlouhé. Co se vám honilo hlavou? Tušil jste, že to bude stačit? První jsem viděl body, a byla tam sedmička, tak jsem myslel, že to bude druhé místo. Ale pak tam naskákaly další body a ty byly dobré, tak už jsem se uklidnil.

Je to váš šestý triumf v závodě Světového poháru, těší vás nejvíc? Samozřejmě je to krásné vyhrát závod na Turné, to chce každý skokan. Ale srovnávat to nechci. Všechno to byly výhry ve svěťácích a nedá se říct, že tahle je cennější než ostatní.

Jak moc komplikovaly závod poměrně silné poryvy větru? První kolo bylo dobré, to měli všichni stejné podmínky. Jenže pak se to obrátilo, začalo foukat zezadu. Ale já jsem neviděl ani jeden skok soupeřů, takže nevím, nakolik to ovlivnilo výsledky.

Věříte na pranostiky? Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok... Tak pověrčivý jsem dost, ale jestli tohle bude platit, se teprve uvidí. (úsměv)

Velkou radost prožíval i váš trenér Vasja Bajc, co vám po závodě stihl říct? Moc ne, jenom jsme se potkali dole po vyhlášení a prohodili pár slov. Pak byla tiskovka a už jsem jel na hotel.

Vítězství jste slavil s českou vlajkou v ruce, od koho k vám přilétla? Hodil mi ji Honza Bajer, to je místopředseda Dukly Frenštát, velký fanoušek, který jezdí na závody. Ale na vyhlášení jsem si ji nebral, ani nevím, jestli není v pravidlech, že se vlajka brát na stupně vítězů nesmí.

Osvědčilo se vám vynechání kvalifikace, takže v ní nebudete skákat ani v rakouské části Turné?To ještě nevím. Uvidí se podle tréninku, jak se domluvím s Vasjou. Bude záležet na podmínkách, podle nich se rozhodneme. Sice skáču proti vítězi kvalifikace, ale tomu nepřikládám význam, já se stejně soustředím jen na sebe.

V Oberstdorfu vás z kvalifikace diskvalifikovali kvůli příliš nízké váze, věnovali vám rozhodčí zvýšenou pozornost i v Ga-Pa? Vážili mě po zkušebním kole a bylo to v pořádku. Akorát po závodech mi vzali lyži na přeměření, ale na tom ani nic najít nemůžou.

V čele pořadí Turné jste s Finem Ahonenem odskočili, zúžil se tedy souboj o celkové vítězství jen na vás dva? Určitě nezúžil, nakonec tam nemusí být ani jeden z nás. Zbývají dva závody a to je dost, někdo další může vylétnout.

Jak vypadaly silvestrovské oslavy? Asi nemohly být příliš bujaré... Seděli jsme asi do dvanácti v restauraci vedle hotelu a povídali si. O půlnoci jsme si připili, popřáli, bouchli pár petard, asi dvacet minut po půlnoci jsem odcházel na hotel a ve třičtvrtě na jednu jsem šel spát.

Nebudily vás v noci rachejtle a ohňostroje? Nebudily, ale když jsem usínal, tak to ještě doznívalo. Měl jsem chvílemi strach, aby mi nevlétlo něco do okna.

Večer po závodě si oslavu dopřejete? Na to zatím není čas. Hned ráno se přesouváme, pak je další trénink. Jestli bude důvod, tak si oslavy odložím až po sezóně, kdy bude víc času. Teď se hlavně těším na večeři, až se pořádně najím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články