Hlavní obsah

Skvělý Řezáč dojel třetí ve Vasově běhu. Ve fotofiniši!

Tomáš Nohejl

Počtvrté v řadě, popáté celkem na stupních vítězů, to je unikátní bilance, jakou se nemůže pochlubit jiný laufař. Ale potřinácté bez vytouženého vítězství... Dálkový lyžař Stanislav Řezáč skončil ve fotofiniši třetí v nejslavnějším závodě světa Vasaloppetu. Po 90 kilomterech tvrdé práce „soupažným" stylem až v cílové rovince ve městě Mora proměnil Jörgen Brink neskutečné úsilí do vítězného hattricku, teď navíc v traťovém rekordu.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Článek

Druhý skončil už trojnásobný vítěz Daniel Tynell, třetí jen tři desetiny vteřiny za triumfem Řezáč... (loni byl druhý o sedm desetin...). Tím upevnil své jasné vedení v obou dálkových seriálech, prestižnější Ski Classics i FIS Marathon Cupu. „Dělal jsem, co jsem mohl. Bylo to maximum," řekl 38letý český lyžař Patria Direct teamu.

Přitom Řezáč jako jediný ze špičky jel tři velké maratony poslední tři týdny v řadě! Ostatní nejméně minulý týden ve Finsku odpočívali. „Ještě včera večer jsem se cítil strašně unavený. Potřeboval bych jeden závod vynechat. Po startu to bylo těžké, ale pak jsem se docela rozjel," říkal.

Za ideálního slunečného počasí jel Řezáč v tvrdé stopě na hladkých lyžích bez vosků, stejně jako třeba Ahrlin nebo Tynell. „Lyže mi udělali chlapi od Madshusu. Jely mi při ranním testu o dva metry dál než moje," vysvětlil nečekanou volbu.

Podle plánu pak nastupoval na dvou nejdůležitějších prémiích, kde sebral body do celkového pořadí Ski Classics a upevnil si tak suverénní vedení ve sprinterské soutěži. Na Mangsbodarně na 23. km byl druhý. Na Evertsbergu na 45. km pak dokonce vyhrál, takže bude znovu vytesán do kamene na paměť slavných vítězů.

Vedoucí skupina čítala dlouho až čtyřicet závodníků, až ve druhé polovině se jejich počet snižoval. „Jelo se hodně rychle. Nestačil jsem se skoro ani napít z bidonu, který jsem jako jediný vepředu vezl v ledvince. Ale krize nepřišla naštěstí žádná."

Asi 17 km před cílem lehce poodjel Jörgen Aukland, vítěz z roku 2008. Jeho bratr Andres vyhrál v roce 2004. Vydržel deset kilometrů, než ho pohltila desítka pronásledovatelů, které hodně táhl Brink. „Jörgen byl ve výborné formě, ale proti přesile neměl šanci. Nebyl jsem úplně přesvědčený, že neujede, ale neměl jsem na to, abych ho sám stíhal. Věřil jsem Brinkovi a schoval se raději za něj," vykládal o taktice.

Pár set metrů před cílem ho trochu překvapil nový můstek. I v závěru se vezl za Brinkem a nevyužil jedinou šanci, která se mu otevřela k útoku. „Zleva se tam tlačil Rickardsson, nechtěl jsem znovu přeskakovat. Zabral jsem až poslední metry, ale to už byl Brink před námi. Víc to opravdu nešlo. Ještě pořád mi trošku chybí," dodal solitér, závodící už i proti síle skandinávských profitýmů s mnohonásobnými rozpočty a zázemím.

Do letošního Vasova běhu jelo rekordních 16150 účastníků. Objevila se i řada známých tváří ze světového poháru, třeba Nor Rönning, Rusové Ročev a Širjajev, nebo právě Švéd Rickardsson. A první norské vítězství pro ženy dobyla Vibeke Skofterudová, letos jedna z nejlepších.

FIS Marathon cup pokračuje za týden švýcarským Engadinem, kam vyráží s ambicemi Martin Koukal. Ski Classics jede dál až za dva týdny norským Birkebeinerem, kde se běží s batohem na zádech. „Musím trochu pojezdit klasiku, tam se v kopcích jen soupaž jet nedá," plánuje Řezáč.

Reklama