Hlavní obsah

Francie - Španělsko 69:70Basketbalistky Španělska zdolaly Francii a jsou mistryněmi Evropy, bronz do Turecka

Aktualizováno

Španělské basketbalistky jsou podruhé v historii a poprvé od roku 1993 mistryněmi Evropy. V nedělním finále porazily domácí Francii 70:69 a turnaj tak zakončily bez porážky, což se naposledy povedlo právě Francii před čtyřmi lety. Bronz získaly reprezentantky Turecka, které v duelu o 3. místo porazily Srbsko 92:71. Na své konto si tak připsaly druhý cenný kov v historii, poté co před dvěma roky byly stříbrné.

Článek

Elektrizující atmosféra v hale v Orchies vyburcovala ve finále oba týmy k vynikajícímu výkonu. Na Francouzkách se v úvodu podepsal tlak domácího prostředí a tolik se jim nedařilo. Naopak Španělky hrály uvolněně a především zásluhou Sancho Lyttleové se ujaly vedení o 12 bodů (26:14).

V kritické chvíli se však Francie mohla spolehnout na své opory Céline Dumercovou a Sandrine Grudaovou, které shodně šesti body přispěly ke šňůře 13:0 a obratu ve skóre.

Španělky však podržela další hvězda Alba Torrensová, která do té doby nebyla příliš vidět, ale pak dala 13 bodů týmu v řadě. Z utkání se stalo vyrovnané drama, ve kterém se ani jednomu týmu nedařilo více odskočit.

Lyttleová rozhodla

Až dvě minuty před koncem získaly Španělky vedení o čtyři body (68:64), Francii ještě dala trojkou šanci kapitánka Dumercová, ale další dobrou pozici domácí hráčky nevyužily. Osm sekund před koncem tak rozhodla Lyttleová, která zakončila společně s klaksonem ohlašujícím konec útoku. Francie už stihla jen snížit.

Právě Lyttleová byla za své výkony vyhlášena nejužitečnější hráčkou turnaje, když byla nejen nejlepší střelkyní, ale měla i nejvíce doskoků ze všech hráček na šampionátu. "Nemám slov. Chtěly jsme tu být do pátého místa a teď nám na krku visí zlatá medaile a já mám tuto krásnou cenu. Byl to neskutečně těžký zápas, ve kterém mohly vyhrát oba týmy, ale jsem ráda, že jsme o ten bod více daly my," řekla Lyttleová.

Spolu s ní se do ideální sestavy dostaly Dumercová, Torrensová, francouzská pivotka Isabelle Yacoubouová a také Švédka Frida Eldebrinková, která předloni hrála za USK Praha.

Španělsku k triumfu zase pomohla pěti body rozehrávačka Laia Palauová, která bude za USK hrát v příští sezóně. "Náš triumf je o to cennější, že jsme finále vyhráli na půdě soupeře, který měl obrovskou podporu. A navíc je to velmi silný tým, který skončil druhý na olympijských hrách," řekl po utkání trenér Španělska Lucas Mondelo.

Turecká šňůra ve druhé půli

Srbsko, pro které je i čtvrté místo historickým úspěchem, do utkání nemohlo kvůli zranění nasadit svou klíčovou hráčku Anu Dabovičovou. Přesto téměř celý první poločas vedlo, nejvíce o sedm bodů. Za poločas dalo Turecku 44 bodů, přičemž průměr Turkyň na turnaji byl dosud 51,6 obdržených bodů za celý zápas.

Ve druhé půli už ale Turkyně obranu zlepšily, Srbsku se navíc přestala dařit střelba. Výsledkem byla turecká šňůra 14:0 na 61:49, která utkání rozhodla. Srbsko už se nezmohlo na odpor a závěr utkání se dohrával v klidu. Turkyně nakonec jako první tým na turnaji pokořily hranici 90 bodů.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Francii:
Finále:
Francie - Španělsko 69:70  (21:12, 36:35, 53:55)
Nejvíce bodů: Torrensová 21, Lyttleová 20, Xargayová 8, Dominguézová 7 - Grudaová 25, Dumercová 11, Gomisová 9, Yacoubouová 8. Rozhodčí: Baumanis (Lot.), Jurasová (Srb.), Martinescuová (Rum.). Fauly: 20:25. Trestné hody: 18/12 - 16/12. Trojky: 8:5.
o 3. místo:
Turecko - Srbsko 92:71 (21:24, 43:44, 66:56)
Nejvíce bodů: Yilmazová 19, Hollingsvorthová 18, Vardarliová 17, Tuncluerová 15 - Milovanovičová 23, Krnjičová, Čadová a Radočajová po 11. Rozhodčí: Cardusová (Šp.), Silva (Port.), Kupazadzeová (Gruz.). Fauly: 17:23. Trestné hody: 23/17 - 14/11. Trojky: 5:6.
Konečné umístění: 1. Španělsko, 2. Francie, 3. Turecko, 4. Srbsko, 5. Bělorusko, 6. Česko, 7. Švédsko, 8. Itálie, 9. Velká Británie, 10. Černá Hora, 11. Chorvatsko, 12. Slovensko, 13. Rusko, 14. Litva, 15. Lotyšsko, 16. Ukrajina.

Reklama

Související témata: