Hlavní obsah

Zarembu čeká kvůli výrokům o Romech disciplinárka, odsoudil jej i ČOV

PRAHA

Olympijský vítěz z Moskvy 1980 Ota Zaremba bude muset předstoupit před disciplinární komisi Českého svazu vzpírání. Vedení federace se bude zabývat jeho výroky na adresu Romů, které přinesl on-line deník Týden.cz. Legendární vzpěrač je vyslovil v souvislosti se svým vstupem do Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), jež je nástupkyní soudem zakázané Dělnické strany. Proti postoji úspěšného olympionika se postavil také Český olympijský výbor.

Článek

Vedení vzpěračského svazu se od Zarembových výroků ostře distancovalo. Třiapadesátiletý legendární vzpěrač řekl, že ze svého klubu v Horní Suché u Havířova propustil všechny vzpěrače romské národnosti a žádné nebude nabírat, protože jej jeden z jeho svěřenců prý okradl.

"Nedávno jsem je všechny vyhodil a s Cikány jsem navždy skončil. Do klubu už budu nabírat jen bílé," citoval internetový deník Zarembu. "Cikáni jen natahují ruce a berou dávky. A klidně okradou i člověka, který pro ně dělá první a poslední," dodal. Zaremba rovněž prohlásil, že současný systém v zemi nepovažuje za úplně demokratický. "Ve skutečné demokracii můžete bez obav říci, že nemáte rád Cikány a Židy. U nás to nejde," uvedl Zaremba.

Prezident vzpěračského svazu Petr Krol označil jeho tvrzení za nepřijatelná. "Takovéto postoje zasahují do práv občanů naší země a hrubým způsobem poškozují dobrou pověst českého vzpírání a sportu vůbec. Tento nešťastný případ bude projednáván na nejbližším zasedání Výkonné rady Českého svazu vzpírání a bude mít dohru před disciplinární komisí," uvedl Krol v prohlášení.

ČOV: Olympijské hnutí je založeno na zcela jiných principech

Zarembovy výroky odsoudil i Český olympijský výbor a označil je za xenofobní. "Pokud jsou publikované výroky autentické, ČOV je rázně odsuzuje. Olympijský výbor důsledně respektuje svobodu projevu či politického vyznání, ale se vší rozhodností odmítá jakékoliv projevy nesnášenlivosti. Olympijské hnutí je založeno na zcela jiných principech. Dle olympijské charty je jakákoli forma diskriminace vůči zemi nebo osobě z důvodu rasy, náboženství, politického přesvědčení, pohlaví či z jiného důvodu neslučitelná s příslušností k olympijskému hnutí," uvedl v reakci ČOV.

Vedení českého olympismu současně vyzvalo Zarembu, aby své postoje přehodnotil a neuplatňoval zmíněná diskriminační opatření. „ČOV doufá, že přehodnotí své postoje a vrátí se jako olympijský vítěz k hodnotám, na kterých olympijské hnutí stojí,“ stojí v prohlášení ČOV.

Reklama

Související témata:
Xenofobie