Hlavní obsah

Nor Carlsen je ode dneška nejmladší šachovou jedničkou

ELISTA

Devatenáctiletý Nor Magnus Carlsen se stal nejmladší světovou jedničkou v historii šachu. V žebříčku, který dnes zveřejnila Mezinárodní šachová federace, předstihl o pět bodů Bulhara Veselina Topalova a naplnil předpověď legendárního Garriho Kasparova, který ho už před pěti lety označil za svého nástupce. Nejlepší Čech David Navara je sedmadvacátý.

Článek

Carlsen připravil o primát nejmladší jedničky právě Kasparova, který se v čele žebříčku poprvé objevil v roce 1984 ve svých 21 letech a zůstal tam až do konce své hráčské kariéry v roce 2006. Teď pomohl na vrchol norskému mladíkovi, neboť se loni stal jeho trenérem.

Zázračné šachové dítě na sebe poprvé výrazně upozornilo v 13 letech, kdy na prestižním turnaji ve Wijk aan Zee získalo cenu za nejlepší partii. Carlsen tam splnil velmistrovskou normu a vysloužil si přezdívku "Šachový Mozart". A v následujících letech dokazoval, že si přívlastek, kterým ho označil český velmistr Lubomír Kaválek v komentáři pro Washington Post, zaslouží.

Výsledky roku 2009 ho katapultovaly ze čtvrtého místa do čela žebříčku. Na superturnaji v Nankingu získal osm z deseti možných bodů, vyhrál turnaj v Londýně a v Moskvě se stal mistrem světa v bleskovém šachu. V listopadovém ELO koeficientu jako pátý hráč v historii po Kasparovovi, Kramnikovi, Topalovovi a Ánandovi překonal magickou hranici 2800 bodů. Teď přidal dalších deset a stal se první světovou jedničkou ze "západu" od poloviny sedmdesátých let, kdy šachům vládl Američan Bobby Fischer.

Zatím nesplněným cílem pro Carlsena zůstává titul mistra světa. Ten drží od roku 2007 Ind Višvánathán Ánand a v dubnu ho bude v Sofii obhajovat proti domácímu Topalovovi. Norský velmistr bude mít šanci až v novém cyklu v roce 2011.

Reklama

Související témata: