Hlavní obsah

Ve finále Australian Open se střetnou Williamsová s Heninovou, postoupil i Murray

Ve finále tenisového Australian Open se střetnou Američanka Serena Williamsová a Justine Heninová z Belgie. Obě tenistky v semifinále porazily čínské soupeřky. Williamsová v semifinále přešla přes Li Na po setech 7:6 a 7:6, Heninová porazila Čeng Ťie 6:1, 6:0. Australský turnaj zná už i prvního finalistu v mužské dvouhře. Stal se jím Brit Andy Murray, který porazil Marina Čiliče z Chorvatska po setech 3:6, 6:4, 6:4 a 6:2.

Foto: Vivek Prakash, ČTK/AP

Americká tenistka Serena Williamsová se raduje z postupu do finále Australian Open.

Článek

Sedmadvacetiletá Heninová, jež na svém prvním turnaji po dvacetiměsíční pauze prohrála ve finále v Brisbane s krajankou Kim Clijstersovou, hraje první grandslam po dvou letech. Před ukončením kariéry v roce 2008 vypadla právě v Austrálii ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Marií Šarapovovou.

Heninová má s Williamsovou, která proměnila čtyři finálové účasti v Melbourne Parku ve čtyři tituly, mírně negativní zápasovou bilanci 6:7. Pokud by v sobotu Američanku porazila, ještě by vylepšila comebackový počinek Clijstersové, pro níž bylo loni vítězné US Open třetím turnajem po návratu.

Belgická tenistka Justine Heninová se raduje z postupu do finále Australian Open.foto: Reuters/Daniel Munoz

"Už se nemůžu dočkat finále," uvedla Heninová na kurtu bezprostředně poté, co deklasovala semifinalistku předloňského Wimbledonu. "Je úžasné, že jsem dostala další šanci zahrát si v Melbourne o titul. Můj sen pokračuje," rozplývala se vítězka Australian Open z roku 2004, jež dva roky nato vzdala kvůli žaludečním problémům finále proti Amélii Mauresmové.

"Proti světové jedničce to bude hodně těžké. Je to opravdová šampionka a bojovnice. Jsem ráda, že mi stojí v cestě ona, protože je prostě nejlepší," řekla sedminásobná grandslamová vítězka Heninová o své finálové soupeřce.

Li Na sehrála s Williamsovou vyrovnaný zápas

Mladší ze sester Williamsových vstoupila do duelu s Li Na mnohem lépe než do středečního čtvrtfinále proti Bělorusce Viktorii Azarenkové, s níž prohrávala 0:1 na sety a ve druhé sadě už 0:4. Serena vzala čínské hráčce hned v úvodu servis a půl hodiny na dvorci jasně kralovala.

Šestnáctá nasazená Li Na však ze sebe postupně setřásla nervozitu z prvního grandslamového semifinále v kariéře, za stavu 3:5 odvrátila setbol a vzápětí při podání Williamsové srovnala na 5:5. V tie-breaku rozhodly zkušenosti - osmadvacetiletá Američanka méně chybovala a zkrácenou hru vyhrála v poměru 7:4. Setbol proměnila esem z druhého servisu.

Li Na i v dalším průběhu držela s nejvýše nasazenou tenistkou krok, chvílemi ji dokonce dokázala přetlačit. Williamsová se spoléhala hlavně na dělové podání, kterým v sedmém gamu druhého setu zachránila brejkbol. Za stavu 5:4 a 6:5 si favoritka vypracovala čtyři mečboly, Číňanka však zabojovala, oba servisy udržela a dotáhla pohlednou sadu k dalšímu tie-breaku. Ten ale znovu ovládla americká hráčka, za stavu 6:1 proměnila pátý mečbol a popáté postoupila do finále Australian Open.

Světová jednička měla z vydřeného vítězství o to větší radost, že pomstila svoji sestru Venus, kterou Li Na vyřadila ve čtvrtfinále. "Venus mi samozřejmě radila, co mám proti ní hrát a co na ni bude platit. Číňanka je velká bojovnice, promarnila jsem dost mečbolů. Jsem šťastná, že jsem zápas dotáhla do vítězného konce," řekla Serena v rozhovoru na dvorci.

Prvním finalistou mužské dvouhry Murray

V mužské dvouhře si zahraje jako první Brit od finálové účasti Johna Lloyda v roce 1977 o titul v Austrálii Murray, jenž zdolal 3:6, 6:4, 6:4 a 6:2 Chorvata Marina Čiliče a oplatil mu porážku z loňského osmifinále US Open. Dvaadvacetiletý Skot, který dnes ztratil první set na turnaji, je podruhé v kariéře jednu výhru od zisku premiérového grandslamového titulu.

"Měl jsem to s ním pořádně těžké, bojoval až do konce. Myslím, že nás čeká v budoucnu hodně skvělých zápasů," uvedl Murray na adresu soupeře, jenž na cestě do semifinále odehrál tři pětisetové duely a na kurtu strávil víc než 18 hodin.

Na konci zápasu se dostal na dvorce muž v dresu chorvatské fotbalové reprezentace a než ho odvedla ochranka, stačil potřást Čiličovi rukou. "Myslím, že ten fanoušek byl vzrušený ze zápasu a chtěl mi podat ruku. No tak jsem mu dal dárek, potřásl jsem mu rukou. Byl šťastný," uvedl Čilič.

Pátý nasazený Murray, jenž neúspěšně bojoval ve finále US Open 2008, se může stát prvním britským grandslamovým vítězem od Freda Perryho z 30. let minulého století. Ve finále se utká s lepším z dvojice Roger Federer - Jo-Wilfried Tsonga, kteří své semifinále sehrají v pátek.

"Tsonga už hrál hodně setů, myslím, že bude trochu unavený jako dnes Čilič. Ale u něj nikdy nevíte, je to skvělý hráč. Stejně však očekávám, že postoupí Federer," uvedl Murray, jehož v předloňském finále ve Flushing Meadows porazila právě současná světová jednička.

AUSTRALIAN OPEN
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Murray (5-Brit.) - Čilič (14-Chorv.) 3:6, 6:4, 6:4, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Karlovič, Vemič (Chorv./Srb.) 6:4, 6:4, B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Kohlmann, Nieminen (Něm./Fin.) 6:1, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Li Na (16-Čína) 7:6 (7:4), 7:6 (7:1), Heninová (Belg.) - Čeng Ťie (Čína) 6:1, 6:0.
Čtyřhra - semifinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Kirilenková, A. Radwaňská (15-Rus./Pol.) 6:1, 1:6, 6:3, V. Williamsová, S. Williamsová (2-USA) - Raymondová, Stubbsová (6-USA/Austr.) 6:3, 7:6 (8:6).
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kar. Plíšková (6-ČR) - Gavrilovová (3-Rus.) 6:1, 7:5, Kris. Plíšková (ČR) - Babosová (1-Maď.) 6:4, 4:6, 7:5.

Reklama