Hlavní obsah

Berdych: Dobře jsem servíroval, všechno šlo podle plánu

Až překvapivě snadno porazil Tomáš Berdych ve čtvrtfinále Davis Cupu srbskou dvojku Viktora Troického. Rodák z Valašského Meziříčí povolil v úvodním utkání víkendového souboje šestadvacetiletému Srbovi pět her.

Foto: David W Cerny, Reuters

Tomáš Berdych returnuje v utkání proti Viktoru Troickém ze Srbska.

Článek
Fotogalerie

Kdy jste hrál v Davis Cupu naposledy lehčí zápas?

Asi to vypadalo hodně jednoduše, ale utkání na tři sety jsou vždycky zrádná. Stačí jeden game, sporný míček a najednou se může stát, že jste na kurtu o hodinu déle.

Což se vám ale nestalo...

Od začátku jsem tvrdil, že bude záležet spíš na tom, jak budu hrát já, než na soupeři. Naštěstí jsem hodně dobře servíroval, vytvářel jsem si tlak od zadní lajny. Viktor naopak začal dělat spoustu chyb, ani nepodával nějak úžasně.

Pomohlo vám i sebevědomí hráče první světové desítky?

Každá zbraň, která soupeře rozhodí, je dobrá. Když má někdo přehnaný respekt, bojí se, nebo hraje zadrženě, tak to jsou plus body pro mě.

Vyhecovali vás i diváci?

Atmosféra byla vynikající, určitě mě nezklamala. Klasicky to začali fanoušci z Prostějova a ostatní se přidali. Když se objevily zprávy, že je vyprodáno, tak jsem věřil, že lidi opravdu přijdou i brzy odpoledne. Nakonec se ukázalo, že si koupili lístky na nás a ne podle toho, jestli přijede Djokovič.

Musel jste se na konci krotit, aby vás publikum moc nevybláznilo?

Ano, snažil jsem se sám sebe uklidnit. Abych do toho nedával zbytečně moc energie a hrál to, co fungovalo od začátku.

Antuka se ukázala jako dobrá volba, souhlasíte?

Určitě, ale prozatím to byl jen první zápas. Hrát po takové době na antuce je hodně obtížné, ale pomohlo mi, že mám ten povrch opravdu rád, jsem na něj zvyklý a daří se mi na něm víc než Troickému. Šlo to podle plánu.

Můžete trochu přiblížit, jaký kurt v O2 areně vlastně je? Dá se třeba porovnat s povrchem na Roland Garros?

Halová antuka je vždycky trochu jiná. Když někde postavíte kurt za čtyři pět dnů, tak nemůžete čekat, že bude stejný jako na místě, kde je už spoustu let.

V Praze jste hrál naposled před pěti lety v úspěšné baráži se Švýcarskem. Připomněl jste si tenhle úspěch, kdy jste tehdy se Štěpánkem Federera vyšoupli z elitní skupiny Davis Cupu?

Spíš v týdnu jsme si o tom trochu povídali. Ale vzpomínky proběhly. O2 arena je ohromná hala, ale lidi byli stejní jako při těch minulých Davis Cupech. Kdyby byla ostravská aréna větší, tak si myslím, že přijde stejně lidí jako v Praze.

Reklama