Hlavní obsah

Česko - Srbsko 4:1Berdych udolal Tipsareviče v tie-breacích, Češi jsou v semifinále Davis Cupu!

Praha
Aktualizováno

Čeští tenisté jsou v semifinále Davis Cupu! Rozhodující třetí bod proti Srbům získal Tomáš Berdych, který v souboji týmových jedniček porazil Janka Tipsaveiče 3:0 na sety. O výhře sedmý hráč světa rozhodl v tie-breacích, které rozhodovaly všechny tři sety. Český tým zvítězil po výhře Rosola nad Troickým 7:6 a 7:5 nad Sbrskem celkově 4:1 na zápasy a v semifinále se střetne s Argentinou, která zvítězila na domácí půdě nad Chorvatskem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tomáš Berdych leží na zemi po posledním míčku se Srbem Jankem Tipsarevičem ve čtvrtfinále Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Berdych nastupoval na kurt s vědomím, že i kdyby proti srbské jedničce neuspěl, ještě by mohl český tým spasit Radek Štěpánek. Tipsarevič byl pod větším tlakem, zápas musel bezprostředně vyhrát. A i to se možná podepsalo v průběhu prvních dvou setů. V úvodním vedl již 5:3, ale nakonec výhody nevyužil a v tie-breaku set ztratil.

Obdobně se vyvíjelo i druhé dějství. V tom získal Tipsarevič brejk v deváté hře a šel tak do vedení 5:4 a vzápětí na servis. Ani na druhý pokus však nedokázal ukončit set a o vítězi tak musela znovu rozhodnout zkrácená hra. V té Berdych musel odvracet setbol, ale nakonec byl přeci jenom úspěšnější.

Ve třetí sadě se zpočátku role obou hráčů jakoby vyměnily. Berdych měl totiž navrch, když získal Tipsarevičův servis. Srbská jednička, kterou celý zápas limitoval puchýř z pátečního duelu a navíc měl na stejné noze obvázaný kotník, se ale dokázala vrátit do sady, když Berdychovu výhodu smazala. Následoval třetí tie-break, v němž vedl Srb již 5:1 a následně měl k dispozici tři setboly, ale všechny dokázal Berdych riskantní hrou odvrátit a nakonec získal i třetí tie-break v zápase pro sebe.

„Ve všech třech setech jsem utíkal hrobníkovi z lopaty. Ale to je dnes tenis, je to o jednom dvou balónech. Jsem hrozně rád, že to takhle dopadlo, že se mi podařilo udělat ten třetí bod," řekl Berdych bezprostředně po zápase v České televizi.

V posledním víkendovém utkání zvítězil Lukáš Rosol nad Viktorem Troickým 7:6 a 7:5.

Český tým se od 14. do 16. září o postup do finále s Argentinou, která bude mít, podobně jako ve čtvrtfinálovém duelu s Chorvatskem, výhodu domácího prostředí.

Čtvrtfinále Davisova poháru
Česko - Srbsko 4:1
Tomáš Berdych - Janko Tipsarevič 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 7:6 (9:7).on-line

Reklama

Související témata: