Hlavní obsah

Bravo! Hradecká s Čermákem vybojovali titul na French Open. Šarapovová s Williamsovou do finále

Aktualizováno

Český tenis neskončí na French Open s prázdnou. Grandlsamový titul vybojoval deblový pár Lucie Hradecká, František Čermák, který v pařížském finále smíšené čtyřhry porazil francouzsko-kanadskou dvojici Kristina Mladenovicová, Daniel Nestor 1:6, 6:4 a 10:6. Ve finále ženské dvouhry se v sobotu utkají obhájkyně titulu Ruska Maria Šarapovová, která udolala ve třech setech 6:1, 2:6 a 6:4 třetí nasazenou Viktorii Azarenkovou z Běloruska, a světová jednička Serena Williamsová z USA. Ta se s Italkou Sarou Erraniovou ani příliš nezapotila, povolila jí jen jednu hru a zvítězila 6:0, 6:1.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Čeští tenisté Lucie Hradecká a František Čermák (vlevo) s pohárem pro vítěze smíšené čtyřhry na French Open

Článek
Fotogalerie

Nenasazaný český tým si po vítězství nad pátým nasazeným duem rozdělí mezi sebou prémii 105 tisíc eur. Na Roland Garros se česká dvojice radovala z triumfu v mixu poprvé od roku 1991, kdy soutěž ovládli sourozenci Cyril a Helena Sukovi.

"Děkuji Lucii, protože bez ní bych titul nezískal, ale také rodině a fanouškům v hledišti za podporu," řekl na slavnostním vyhlášení Čermák, jenž získal grandslamový titul poprvé v kariéře. Hradecká se z něj radovala podruhé a opět na Roland Garros. Předloni v Paříži uspěla s Hlaváčkovou ve čtyřhře žen a naději mají i letos, protože už postoupily do semifinále.

Čermákovi s Hradeckou nevyšel na centrkurtu Philippa Chatriera úvod. Za soupeři ve všem zaostávali a za pouhých 21 minut prohráli první set 1:6. Ve druhé sadě Češi zlepšili return, především Čermák byl jistější i na volejích a po zisku Nestorova podání vedli 2:0. O brejk už nepřišli a vynutili si rozhodující super tie-break.

V prodloužené zkrácené hře do deseti bodů odskočili nejdříve Hradecká s Čermákem do vedení 5:3, ale o náskok přišli. Rozhodující vedení získali od stavu 6:5 při podání Mladenovicové. Nejdříve poslal Čermák vítězný return kolem přebíhajícího Kanaďana a Hradecká následně vytloukla bloky Nestora na síti. Hradecká pak trefila eso a po druhém využitém mečbolu se s Čermákem radostně objala.

Čermák se premiérového grandslamového titulu dočkal v šestatřiceti letech. "Jsem za to rád, i když je to jenom z mixu," řekl čtyřicátý hráč deblového žebříčku ATP a rychle dodal: "Aby to špatně nevyznělo, že si toho nevážím, naopak, vážím si toho hrozně moc, ale jednou bych chtěl grandslamový titul z debla," přál si. "Deblový (titul) je určitě lepší a řekla bych, že i ten přijde," řekla Hradecká Čermákovi.

Smíšenou čtyřhru si Hradecká oblíbila. "Je to nestandardní disciplína, která je jen čtyřikrát do roku a musím říci, že mě to docela baví," řekla. Ve finále spolu hráli už v lednu na Australian Open, kde však ještě poslední krok nezvládli.

Z osobností světového tenisu mix v Paříži vyhráli třeba slavná česká rodačka Martina Navrátilová, Venus Williamsová z USA, nebo Australan Todd Woodbridge. Z českých legend se vedle Sukových radovali rovněž Věra Suková s Jiřím Javorským, Renata Tomanová s Pavlem Složilem, ale také Jaroslav Drobný.

V pátečním semifinále deblu druhé nasazené Hlaváčková s Hradeckou nastoupí proti ruské dvojici Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová. "Teď seberu všechny síly, ještě nějaké do semifinále nastřádám a zkusíme dojít za dalším titulem," řekla Hradecká, která skoro ztratila kvůli nachlazení hlas.

Pauza prospěla Marii

Obhájkyně Šarapovová si po roce opět zahraje na Roland Garros ve finále. Šestadvacetiletá Ruska vyhrála první set jednoznačně za necelou půlhodinu, Azarenková ale dokázala vyrovnat. Poté byl zápas bývalých světových jedniček na půl hodiny přerušen kvůli dešti a pauza prospěla ruské tenistce. "Byl to zlomový moment. Po přestávce jsem začala hrát hrozně zbrkle a zahodila hodně míčků," řekla Azarenková.

V rozhodující sadě se čtyřnásobná grandslamová vítězka, která v zápase nasbírala celkem jedenáct dvojchyb, dostala do vedení 5:2. O tři roky mladší Běloruska poté sice odvrátila čtyři mečboly a snížila na 4:5, Šarapovová ale v následující hře dvanáctým esem ukončila zápas.

Krutý debakl Erraniové

Williamsová si po výhře nad Erraniovou prodloužila sérii neporazitelnosti na 30 zápasů. Když navíc soupeřce za 48 minut povolila jediný game, postarala se o největší debakl v semifinále Roland Garros od roku 1984, kdy Američanka Chris Evertová nadělila Camille Benjaminové dva kanáry.

Jednatřicetiletá Williamsová si zahraje o 16. grandslamový titul. Na Roland Garros se však do finále dostala teprve podruhé v kariéře - v roce 2002 v něm porazila starší sestru Venus.

Proti Šarapovové bude Williamsová jasnou favoritkou. Ruskou soupeřku totiž porazila ve dvanácti zápasech za sebou, z toho třikrát v letošní sezóně. Šarapovovou tak čeká náročný úkol, pokud se chce stát první úspěšnou obhájkyní v Paříži od triumfů Belgičanky Justine Heninové v letech 2005 až 2007.

Tenisové French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur):
Ženy - dvouhra, semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (5-It.) 6:0, 6:1
Šarapovová (2-Rus.) - Azarenková (3-Běl.) 6:1, 2:6, 6:4.
Muži - čtyřhra, semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Peya, Soares (7-Rak./Braz.) 6:1, 6:4
Llodra, Mahut (Fr.) - Cuevas, Zeballos (Arg.) 7:6 (7:4), 6:2.
Smíšená čtyřhra - finále:
Mladenovicová, Nestor (5-FR/Kan) - Hradecká, Čermák 6:1, 4:6, 6:10 (ČR)on-line
Juniorky - čtyřhra, čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Fettová, Soyluová (Chorv./Tur.) 6:4, 6:4.
Páteční program turnaje:
Kurt Philippea Chatriera (začátek 13:00):
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (3-Šp.)
Ferrer (4-Šp.) - Tsonga (6-Fr.).
Kurt Suzanne Lenglenové (nejdříve 13:00):
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Makarovová, Vesninová (4-Rus.).

Reklama

Související témata: