Hlavní obsah

OBRAZEM: Finále Roland Garros narušili odpůrci sňatků homosexuálů, zapálili i světlici

Paříž

Finále mužské dvouhry na Roland Garros mezi španělskými tenisty Rafaelem Nadalem a Davidem Ferrerem krátce narušili čtyři protestující, z nichž jeden odpálil světlici. Podle všeho byli součástí skupiny, jež protestovala proti nedávno schváleným sňatkům homosexuálů ve Francii.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Narušitel. Jeden z fanoušků na Roland Garros se světlicí narušil dění na centrálním kurtu.

Článek
Fotogalerie

Dva do pasu nazí muži povstali v jedné z předních řad za lavičkami hráčů na konci šestého gamu druhé sady. Jeden z nich v bílé masce zapálil světlici, přeskočil hrazení a rozběhl se po kurtu směrem k Nadalovi. Byl však brzy zpacifikován členem ochranky a spolu se svým komplicem odveden.

Další bodyguard v té době stál u Nadala a chránil ho. Španělský obhájce titulu a pozdější vítěz mu poté podal ruku. "Situace je pod kontrolou. Nyní je to v rukou policie," řekl novinářům Christophe Fagniez z vedení turnaje.

Protestovalo se i kvůli francouzskému prezidentovi

Krátce předtím byli odvedeni z vyšších řad dvorce Philippea Chatriera dva jiní protestující, kteří vytáhli transparent s nápisem "Pomoc! Francie pošlapává práva dětí!" Dalších šest protestujících, také poloodhalených a se světlicemi, se dostalo do horní řady vedlejšího kurtu Suzanne Lenglenové. Ti zase rozvinuli nápis "Hollande, odstup".

Francouzský prezident Francois Hollande v květnu podepsal zákon umožňující sňatky osob stejného pohlaví. To vedlo k sérii mohutných a mnohdy i násilných demonstrací konzervativních Francouzů.

Tenisté se nedělními protesty příliš rozhodit nenechali a zápas brzy pokračoval. Nadal svého krajana porazil 6:3, 6:2, 6:3 a získal rekordní osmý pařížský triumf.

Reklama

Související témata: