Hlavní obsah

Plavci Rubáčkovi hrozí před olympiádou trest za doping

Plavec Michal Rubáček měl na prosincovém mistrovství republiky v krátkém bazénu pozitivní dopingový test. Analýzu vzorku B nejlepší plavec za rok 2009 odmítl, což je považováno za přiznání viny.

Foto: , Reuters

Pracovnice antidopingové laboratoře

Článek

V pondělí Rubáčka čeká disciplinární řízení, pětadvacetiletý znojemský závodník může dostat až dvouletý zákaz startů. Hrozí mu tak, že přijde o olympijské hry v Londýně a nenaváže na svou účast v Aténách a Pekingu.

Jakou zakázanou látku v Rubáčkově těle kontrola odhalila, nebylo zatím oznámeno. "Jednalo se o látku ze skupiny lehčích drog, nejsou to anabolika," řekl České televizi předseda Českého svazu plaveckých sportů Vladimír Srb.

"Potýkal jsem se v té době se zdravotními problémy. Původ těch látek pochází z léků, které jsem v té době užíval," prohlásil Rubáček. V tomto týdnu se měl s reprezentací zúčastnit předolympijských závodů v Londýně, ale kvůli dopingovému nálezu na nich chybí.

Reprezentační trenér a dlouholetý Rubáčkův kouč ve Znojmě Jiří Kyněra plavci věří a míní, že jde o nedorozumění. "Michal už na dvou olympijských hrách byl a určitě si nechtěl nechat ujít třetí olympiádu. Je už více než devět roků ve sledování antidopingového výboru a nikdy neměl sebemenší problém," uvedl Kyněra pro Znojemský deník.

Rubáček na prosincovém šampionátu v Chomutově vybojoval dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. Drží české rekordy na tratích 50 a 100 metrů motýlek v krátkém i dlouhém bazénu.

Reklama