Hlavní obsah

Trénujte s TRX! Dvě šňůrky vám dají zabrat víc než dvě činky

Praha

TRX je tajemná zkratka něčeho, co v angličtině nazývají Total Resistance eXercise. Je to vlastně docela jednoduchý popruhový systém, který vašemu tělu dokáže pěkně zavařit. Vznikl prý už v 90. letech minulého století a „tuleni“ z útvarů speciálních sil amerického námořnictva U.S. Navy SEAL ho s sebou vozili na nejrůznější mise jako lehkou a skladnou náhražku za posilovnu. Jeho kouzlo tkví ale také v tom, že na něm nelze cvičit a zároveň nezapojit svůj vnitřní stabilizační systém. A to dnes potřebují nejen běžci, ale v podstatě všichni. Moderní společnost s sebou přináší neustálé sezení, naše jádro oslabuje a chátrá. Proto jsme se rozhodli přinést trochu svěží inspirace do toho našeho zahnívání.

Foto: Josef Šulc

TRX - dva popruhy, hodně dřiny.

Článek
Fotogalerie

„Já tomu říkám posilovna v pytlíčku (TRX se prodává v úložném sáčku - pozn. red.). Stačí tyhle dva popruhy a třeba větev v parku, na kterou se zavěsí, a člověk skvěle procvičí celé tělo," říká hned na úvod trenér Jakub Vobořil. V případě tohoto tréninku jde o posilování s vahou vlastního těla. Úroveň zátěže je plynule regulovatelná jen pouhou změnou polohy těla vůči kotevnímu bodu.

K zakoupeným popruhům opravdu potřebujete už jen něco, kam je přivážete. Může to být hák navrtaný do stropu, větev stromu na zahradě, sloup veřejného osvětlení, ale popruhy můžete také díky speciální úchytce přivřít i do jakýchkoli dveří ‒ třeba na hotelovém pokoji, když jste zrovna na cestách.

Pomocí dvou spon se nastavuje potřebná délka cvičebního nářadí. Pásovina má na sobě navíc v rozestupech značky pro přesnější seřízení. „Je to skvělý doplněk ke všemu, co děláte, k životu," nešetří chválou trenér Vobořil. Není náhodou, že ani u nás popularita „amerického vynálezu" neupadá a cvičení se v Česku daří už deset let. Modernímu člověku se sedavým způsobem zaměstnání i života má díky zapojování středu těla a hlubokého stabilizačního systému opravdu co nabídnout. A nejenom lidem, kteří se jinak moc nehýbou. Posilování „core" by se mělo týkat všech. „Takoví ti přefouknutí borci z posiloven mají kolikrát problém s vlastní hmotností něco odcvičit v intervalovém svižném tempu, jaké se cvičí na tréninku u nás," doplňuje trenér vlastní zkušenosti.

Pro cvičení ve skupinách přináší systém ještě další výhodu. Skvěle si spolu zacvičí i fyzicky značně nesourodá skupina s absolutně odlišnou fyzickou kondicí. Nastavením popruhů a postavením vzhledem k fixačnímu bodu lze velice dobře regulovat úroveň náročnosti jednotlivých cviků. Cvičení je vhodné a přínosné jak pro muže, tak pro ženy. „Pánové na TRX většinou dost trpí. Dámy, ty se umí kousnout a něco vydrží. Pánové, když vidí, že něco fakt nezvládnou, tak se psychicky rozloží," popisuje Jakub Vobořil. Že by další výzva pro nás, pánové?

Z uvedeného vyplývá, že TRX je také velice dobrým doplňkem pro běžce a jejich všeobecnou přípravu. „Když člověk začíná běhat, měl by být zdravotně fit. Jakmile člověka něco limituje, nějaká svalová skupina nemůže pracovat správně tak, jak by měla, přebírá její úlohu jiná partie a vznikají dysbalance nebo něco horšího," doplňuje trenér běžecký pohled.

A dobrá rada na závěr? „Důležité je dávat tělu šoky. Šoky ve smyslu impulzů, které nezná, musí na ně nově reagovat, zapojovat svaly jinak, a tak se vlastně posouvat někam dál," směje se trenér Jakub, až se mu vypracovaný hrudník natřásá.

Vytvořeno ve spolupráci s FitTop Wellness Centrum.

Reklama