Hlavní obsah

Mladík s děsivým hárem zastínil novopečeného rekordmana

Durban

Týden poté, co čtyřnásobný olympijský vítěz vyhrál maratón v Chicagu v evropském rekordu s časem 2:05:11, zastínil jeho hvězdu švýcarský mladíček s podivnou kreací na hlavě. Julien Wanders je nyní zkrátka nejrychlejším mužem Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Julien Wanders je novou velkou evropskou nadějí.

Článek

Zatím to platí jen pro distanci 10 000 metrů. Co ale bude následovat dál, když už ve dvaadvaceti letech školí mladík takové hvězdy jako je Mo Farah? Právě jemu totiž patřil dosavadní evropský silniční rekord na trati desítky. Vydržel vzdorovat celých osm let a švýcarskému jinochovi se podařilo jej vylepšit o dvanáct vteřin.

Stalo se tak v neděli na závodech City to Surf Run 10 K v jihoafrickém Durbanu. Rychlejší než Wanders byl v Durbanu pouze stejně starý Uganďan Joshua Cheptegei, stříbrný medailista z loňského mistrovství světa v Londýně v běhu na 10.000 metrů. Letošní dvojnásobný vítěz Her Commonwealthu vyhrál za 27:16. Nejrychlejší čas na silniční desítce na africkém kontinentu předvedla i vítězka ženské kategorie Stella Chesangová z Ugandy (31:14).

Wanders tímto způsobem korunoval svou vydařenou sezonu, v níž si vytvořil osobní maxima na dráze na tratích 1500, 3000 a 5000 metrů i v půlmaratonu. Posledně jmenované maximum za 1:00:09 vyběhal na mistrovství světa IAAF v půlmaratónu ve španělské Valencii, kde obsadil celkem osmé místo. Na desítce chtěl původně zaútočit na švýcarský národní rekord. Zlepšení evropského rekordu se jevilo také jako jedna z možností, tam byl ale vytrvalec v předzávodních odhadech opatrnější.

Reklama

Související témata: