Hlavní obsah

Svou rodinu poslal do Číny. Hrůzných 12 000 kilometrů za ní prý zdolá vlastními silami

Berlín

Němec Kai Markus se profesně i soukromě zabývá Čínou od roku 1998. Kromě toho, že jako nezávislý obchodní poradce pomáhal propojovat firmy obou zemí a za manželku pojal čínskou ženu, je už od raného mládí ultramaratoncem. Ještě jako mladistvý si zaběhl na výlet do Paříže nebo přes celou zem na nejvyšší horu Německa Zugspitze. Většinou ze svých cest nemá ani fotografie. Tentokrát bude vše jinak. Hodlá urazit trasu o 12 000 kilometrech a o masivní mediální pozornost má postaráno.

Foto: facebook K. Markus

Kai je zkušený ultramaratonec. Trénuje v podstatě pořád.

Článek
Fotogalerie

Tuto neděli Kai Markus Xiong odstartoval slavnostně od nově otevřené hamburské filharmonie na svou dlouhou běžeckou cestu do čínské Šanghaje. Trochu dříve ještě absolvoval kratší 550kilometrový přípravný běh, aby otestoval veškeré své vybavení na dalekou cestu. A proč právě z Hamburku do Šanghaje? Tato dvě města jsou již 30 let kulturními partnerskými městy. A jejich vzdálenost činí hrůzných 12 000 kilometrů, které chce běžec překonat během 235 dní. V případě, že by si nevzal ani jediný den volno, jej tak čeká přes 50 kilometrů denně.

V úspěch svého projektu Němec se zálibou v Číně věří velmi pevně. Vše také vsadil na tuto svou jedinou kartu: Vzdal se zaměstnání a svou rodinu poslal do Číny napřed. Snaží se tak ještě zvýšit svoji motivaci. Jak sám říká: „Ještě před závěrečným během do Šanghaje poběžím přes město mé ženy a jejích rodičů, kde se znovu shledáme."

Do cíle má Kai naplánováno dorazit začátkem listopadu. Vše bude také záviset na souhře mnoha faktorů. Běžec musí počítat s tím, že v pohoří Pamír nebudou ubývat kilometry tak rychle jako jinde na rovině, a vše mít řádně propočítáno. Kromě samotného Německa jej na cestě čeká dále Polsko, Ukrajina, Rusko, Kazachstán, Uzbekistán a Kyrgyzstán, než dorazí na závěrečnou etapu lidovou republikou. Zhruba polovina jeho cesty povede Čínou.

Tamní média už chystají velkolepou podporu. Portrétem Kaie odstartuje jedna produkční společnost 100dílný seriál o významných Němcích v Číně a Číňanech v Německu. Od toho si ultramaratonec slibuje vůbec největší mediální podporu ‒ kromě jiného proto, že nejrozšířenější sociální sítě jsou v zemi zakázané. Aniž by běžec dopředu tušil, co všechno jej může potkat, počítá s náklady na cestu v minimální výši 300 000 eur. Možná ale bude potřebovat až dvojnásobek. Aby dostal čínská víza, musí si na svou trasu zemí rudé vlaky a žlutých pěticípých hvězd, zaplatit místního průvodce za zhruba 20 000 eur.

Reklama